Cand ai o raceala sau o gripa probabil primesti alaturi de ceaiuri, supe sau sprijin moraj si multe sfaturi de la prieteni si cunostinte binevoitoare, dar cum faci diferente dintre adevar si mit? Iata ce 7 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre aceste afectiuni sezoniere!
1. Nu te grabi sa iei antibiotice
Racelile si gripele ar trebui tratate, insa medicii ne sfatuiesc sa nu recurgem la antibiotice decat la recomandarea lor, deoarece aceste pastile nu omoara doar bacteriile rele, ci si pe cele bune, care ne echilibreaza sistemul imunitar.
2. Poti sa te saruti
Vesti bune! Poti sa-ti saruti partenerul chiar daca esti racita pentru ca nu ii e chiar usor virusului sa se transfere in saliva, deci este o precautie inutila, mai ales daca sistemul iminunitar al iubitului tau e puternic… daca e vulnerabil, probabil va raci oricum.
3 Vitamina C nu previne raceala
E important sa consumi fructe si legume, deoarece fac parte dintr-o dieta echilibrata, dar faptul ca bei 2 litri de fresh de portocale sau iei vitamina C in exces n-o sa previna o eventuala raceala sau gripa, insa e adevarat ca poate contribui la intarirea sistemului imunitar.
4 Frigul nu rezulta in raceala
Atunci cand suferi de frig nu inseamna neaparat ca vei lua o raceala, chiar daca tremuri ca varga si ai senzatia ca o vei pati… Indiferent de temperaturi, daca nu respiri aer infestat cu germeni patogeni, nu se intampla nimic!
5 Inca poti sa mergi la sala!
Poate ca este ultimul lucru pe care ai chef sa-l faci, dar adevarul e ca daca esti putin afectata de raceala nu inseamna ca nu poti sa faci sport. Daca te simti suficient de energica sa inoti cateva bazine sau sa alergi nu are rost sa lenevesti in pat.
6 Alcoolul nu te vindeca
Multe mituri ne incurajeaza sa consumam tuica fiarta sau chiar vin fiert pentru a ne elibera de simptomele racelii, insa alcoolul, din pacate, ne slabeste sistemul imunitar si il vulnerabilizeaza in lupta cu infectiile.
7. Secretiile nazale transporta virusii gripali
Cand cineva bolnav stranuta, practic imprastie in aer sute de picaturi minuscule infestate de virusul gripal. Si chiar daca nu ni se stranuta in fata, putem transporta acesti virusi atingand diverse suprafete si putanand mana pe fata. De aceea e recomandat sa ne dezinfectam periodic mainile cu gel antibacterian.
Foto: Portrait of a sexy blonde closeup