Cafeaua este deseori controversată. În timp ce unii îi atribuie beneficii neprețuite precum îmbunătățirea memoriei, creșterea energiei sau chiar faptul că ar reduce riscul dezvoltării diabetului de tip II, unii specialiști recomandă renunțarea la acest viciu.
Iată ce ți se poate întâmpla dacă renunți definitiv la consumul de cafea.
O ceașcă de cafea cu 6 ore înainte de ora de culcare îți poate afecta calitatea somnului. Consecință? Te vei trezi și mai obosită și vei simți nevoia de și mai multă cafea. Un cerc vicios din care îți va fi greu să ieși. Persoanele care nu consumă cafea deloc au un somn mult mai bun și mai odihnitor decât cele care consumă chiar și cantități mici.
Cofeina este un stimulent puternic pentru creier, eliberând totodată andrenalina în organism și ridicând tensiunea arterială. Renunțând de tot la ea vei scăpa de anxietate și te vei simți mai puțin stresată pe termen lung.
Cafeaua acționează ca un diuretic puternic, ceea ce înseamnă că îți poate face pielea să arate deshidratată. Cu toate astea, studiile arată că doar un consum destul de mare, de peste 5 căni pe zi, poate avea un asemenea efect, consumul moderat nefiind atât de dăunător.
La fel ca orice plăcere vinovată și cafeaua îți cere deschiderea portofelului destul de des. Astfel, renunțând la ea, îți vor rămâne bani în plus pe care îi poți folosi pentru cumpărarea unor bilete la concertul trupei preferate, de exemplu.
Cofeina este acidă, astfel încât în timp îți va afecta smalțul dinților, iar aceștia nu vor mai arăta la fel de bine. Potrivit unui studiu ce compară efectele asupra danturii a țigărilor comparativ cu consumul de cafea, cea din urmă are efecte mai dăunătoare, în plus predispune la formarea tartrului.
Un cappuccino cu lapte integral și frișcă, pe lângă faptul că este delicios, are în jur de 370 de calorii. În plus, nu este o noutate faptul că un consum moderat de cofeină, zilnic, balonează. Atunci când bei cafea, organismul tău produce cortizol, același hormon produs și atunci când suntem stresați. Acesta crește nivelul zahărului din sânge, care se va transforma ulterior în grăsime, acumulată în special pe abdomen. Eliminând cafeaua din regimul tău zilnic, îți poți subția talia cu până la 2 cm.
Cafeaua este unul din responsabilii pentru proasta asimilare a nutrienților, putând provoca și carențe de vitamina B. Poate reduce absorbția fierului cu până la 80%, de aceea este bine să o consumați la cel puțin o oră după un aliment bogat în fier. De asemenea, influențează asimilarea magneziului, zincului și a vitaminei D. Femeile care nu beau cafea au un aport mai mare de calciu, diminuând riscul de a face osteoporoză.
Foto: Shutterstock
Vezi şi cu ce poți înlocui cafeaua!