Traim intr-o lume a posibilitatilor infinite si acest lucru se reflecta si in modalitatea in care suntem ofertati zilnic cu mii si mii de produse. O vizita la supermarket presupune plimbari printre rafturile ce sunt incarcate cu nenumarate variante pentru acelasi produs, in special atunci cand vorbim despre cele alimentare.
Un amanunt ce nu poate fi trecut cu vederea este lista de ingrediente a produselor disponibile in magazine. Aceasta devine din ce in ce mai dificil de descifrat, denumirile componentelor fiind de cele mai multe ori necunoscute. Am decis sa te ajutam si sa iti oferim explicatia pentru cateva dintre cel mai des intalnite ingrediente ce ar trebui evitate din dieta alimentara.
Benzoatul de sodiu, cunoscut in limba engleza drept sodium benzoate, este un aditiv alimentar, utilizat in produse precum mancare si bauturi, in calitate de conservant. Acest ingredient este controversat, deoarece unele cercetari au demonstrat ca acesta pare sa induca hiperactivitatea in cazul copiilor. Un amanunt si mai grav este faptul ca in combinatie cu Vitamina C, gasita in sucuri, benzoatul de sodiu produce benzen, o substanta cauzatoare de cancer.
Aceasta substanta este inclusa in componenta produselor alimentare, pentru a preveni aparitia ciupercilor de mucegai si pentru a preveni fermentatia. Acesta este unul dintre cele mai des utilizate ingrediente conservante, deoarece prelungeste termenul de valabilitate a produselor. Insa, unele studii efectuate pe animale au demonstrat ca acest component este foarte toxic, atunci cand este consumat in cantitati mari.
Acrilamida este un ingredient ce are un index sporit de toxicitate si este foarte nociv pentru sanatatea oamenilor. Acesta se gaseste in majoritatea produselor ce sunt foarte bine prajite, precum cartofii prajiti si in carbohidratii prelucrati, asemeni cerealelor, a painii sau a biscuitilor, dar si in cafea. Aceasta substanta este generata in procesul de gatire, atunci cand produsele sunt arse, prajite sau gatite prea mult. Acrilamida este strans legata de aparitia cancerului, populatia din Statele Unite fiind incurajata sa renunte la alimentele prea prajite.
In ziua de astazi, prezenta colorantilor in mancare este un fapt foarte des intalnit, insa aceste substante pot avea efecte negative asupra bunastarii organismului. Desi unele produse contin coloranti de origine naturala, precum betacarotenul si carminul, majoritatea colorantilor sunt obtinuti prin metode artificiale, care dauneaza sanatatii.
Spre exemplu, culoarea rosie utilizata la producerea bomboanelor, a bauturilor sau a mancarii destinata animalelor de companie, cauzeaza aparitia tumorilor limfatice, iar tartrazina, care este de fapt culoarea galbena, sporeste riscul de a suferi de unele modificari cromozomiale si de a avea tumori la nivelul glandei tiroide sau a rinichilor.
Aceasta substanta poate fi mai dificil de depistat pe etichetele produselor deoarece are numeroase denumiri, precum: glutamat monosodic, cazeinat de sodiu, maltodextrina, acid citric, proteina vegetala hidrolizata si altele. Acest conservant este utilizat in produse ca bauturi dietetice, conserve, sosurile pentru salata, mancarea de tip fast-food sau unele produse destinate vegetarienilor, misiunea acestuia fiind stimularea papilelor gustative. MSG este atat de periculos, incat in Statele Unite exista o afectiune numita Simptomele MSG', caracterizata de palpitatii la nivelul inimii, dureri de cap sau dureri in piept.
Orice tip de nitrat este daunator sanatatii organismului, acestia sporind sansele de a dezvolta afectiuni ale inimii, cancer gastric sau diabet. In majoritatea cazurilor, aceste substante se regasesc in produsele procesate din carne, pentru a evita deteriorarea grasimilor din aceste produse.
Grasimile trans sunt obtinute atunci cand uleiului vegetal ii este adaugat hidrogen, aceasta practica fiind larg raspandita in procesul de prajire sau coacere a unor produse. De asemenea, margarina si grasimile vegetale pot contine un procent din aceasta substanta. Oamenii de stiinta afirma ca integrarea grasimilor trans in mancare dauneaza organismului, crescand sansele de a suferi de boli la nivelul cordului si cauzand aparitia diabetului de tip 2.
Foto: Seamless texture with spices and herbs from Shutterstock