Cancerul endometrial este în continuă creștere – mai ales la femeile tinere. Asigură-te că te informezi cu privire la factorii de risc și cunoști simptomele care indică apariția bolii.
Cancerul endometrial face parte din categoria cancerului uterin, și este o creștere rapidă a celulelor endometriale care acoperă uterul. Descoperit cât mai devreme, poate fi tratat. Iată care sunt principalii factori care duc la apariția acestei boli și simptomele cărora ar trebui să le acorzi foarte mare atenție:
Cancerul endometrial se dezvoltă, de obicei, la femeile care au trecut de perioada menopauzei. Vârsta medie a diagnosticului este 60 de ani, dar s-a descoperit că și femeile mai tinere pot avea această boală, iar una dintre cauzele apariției sale este obezitatea.
Celulele de grăsime produc estrogen, iar tot acel estrogen extra se poate depune în corp, crescând riscul apariției cancerului endometrial. Asocierea dintre acest cancer și grăsimea excesivă din corp este evidentă, dar femeile cu cancer endometrial sunt mai predispuse să moartă din cauza unei boli de inimă mai degrabă, decât să sufere de o moarte provocată de cancer, deoarece acea grăsime excesivă cauzează și boli ale inimii.
Deși diabetul se dezvoltă odată cu obezitatea, acesta poate crește riscul apariției cancerului endometrial. De altfel, este mult mai comun la femeile care suferă de diabet, cauza fiind reprezentată de nivelul crescut de insulină din corp, care poate stimula înmulțirea celulelor canceroase.
Ținându-ți diabetul sub control te poate ajuta să diminuezi acest risc. Menținerea unei greutăți medii și exercițiile fizice regulate îți vor reduce șansele de apariție a cancerului endometrial și vor avea un efect pozitiv asupra diabetului, în aceeași măsură.
Sindromul Lynch este o afecțiune genetică ce crește riscul dezvoltării cancerului endometrial și de colon, printre alte tipuri. Dacă ai în istoricul familiei membri care au suferit de cancer uterin sau de colon, vorbește cu doctorul despre testarea genetică pentru sindromul Lynch. Depistarea timpurie îți poate salva viața.
Atât acumularea de estrogen în corp, cât și infertilitatea, cresc riscul apariției cancerului endometrial. Cu cât ai mai multe cicluri menstruale, cu atât ești mai predispusă să dezvolți acest tip de cancer.
Consumul de estrogen fără progesteron pentru a reduce câteva dintre simptomele menopauzei poate stimula riscul apariției cancerului de endometru la femei. O cercetare din Cancer Epidemiology sugerează că procentele în cazul cancerului endometrial au crescut semnificativ din 2002 și până în 2009, după ce femeile nu au mai folosit tratamente care conțin o combinație de hormoni. Potrivit specialiștilor, progesteronul din aceste tratamente scad șansele de apariție a acestui tip de cancer la femeile obeze.
Orice sângerare postmenopauză are nevoie de investigații amănunțite. Deși există numeroase cauze care nu au legătură cu o boală precum cancerul, ar fi bine să elimini această posibilitate și să faci niște teste. Chiar și femeile mai tinere ar trebui să-și pună semne de întrebare în legătură cu sângerările abundente sau neregulate și să consulte un medic. De asemenea, ar trebui să acorzi atenție și scurgerilor care nu conțin sânge, deoarece 10% dintre cazuri, cele asociate cu cancerul endometrial, nu au culoarea roșie.
Femeile care nu ajuns încă în perioada de menopauză, pot avea simptome ale cancerului de endometru, iar printre acestea se numără balonarea, schimbări în frecvența mersului la toaletă sau dureri abdominale. Întotdeauna este mai bine să te asiguri că totul este în regulă, așa că discută cu medicul tău despre orice simptome ai, mai ales dacă durează deja de mai mult timp.
Foto: Arhiva ELLE