7 explicații pentru care este posibil să slăbești fără să încerci

Este normal ca pe timpul anului greutatea ta să oscileze. Poate ai mâncat prea mult pe perioada vacanțelor sau poate ai avut o răceală care ți-a adus după sine câteva kilograme în plus – sunt schimbări firești și nu ai niciun motiv să te îngrijorezi.

7 explicații pentru care este posibil să slăbești fără să încerci

Dar, dacă ai pierdut cel puțin 5% din greutatea corpului tău în mai puțin de șase luni și nu îți explici de ce, este momentul să te consulți cu medicul tău pentru a afla cauzele.

O pierdere în greutate, care nu este rezultatul unui regim echilibrat sau a unui program la sală, este un motiv să iei inițiativă și să afli ce ți se întâmplă exact. Sunt șanse să te confrunți cu simptomele de început ale unui probleme de sănătate.

Iată mai jos 7 probleme de sănătate care îți pot provoca pierderea în greutate bruscă.

1. Suferi de hipertiroidism

Pierderea kilogramelor poate fi cauzată de hipertiroidism – tiroida este cea care ajută la reglarea metabolismului, iar o slăbire bruscă poate fi cauzată în momentul în care aceasta produce prea mulți hormoni, iar organismul suferă modificări. Pofta de mâncare foarte mare, palpitațiile, problemele cu odihna sau senzația de căldură în corp sunt doar câteva dintre simptomele care țin de hipertiroidism. Vizitează medicul pentru mai multe informații.

2. Nu mănânci suficient

Cu cât înaintăm în vârstă, stomacul nostru se golește din ce în ce mai greu, ceea ce ne oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp. Și senzația de foame devine din ce în ce mai absentă – aceste schimbări pot provoca pierderea în greutate. Și consumul de medicamente poate fi cauza pierderii apetitului, așa că trebuie să ai grijă ce și cât de des mănânci.

3. Suferi de boală celiacă

Boala celiacă este o boală autoimună care apare în momentul consumării de gluten. Acesta dăunează intestinelor și provoacă pierderi de greutate, fiind însoțită de balonare și diaree. Această reacție îți poate da peste cap organismul și îți poate influența numărul kilogramelor care apar pe cântar.

4. Suferi de depresie

Pierderea apetitului este un efect al depresiei și poate fi motivul pentru care organismul tău resimte modificări în ceea ce privește greutatea. În cele mai multe cazuri, persoanele care se confruntă cu depresia nici nu observă aceste schimbări deoarece sunt copleșite de situația în sine. Irascibilitatea, consumul mare de alcool, confuzia și problemele cu somnul sunt alte simptome ale depresiei.

5. Poți avea probleme cu pancreasul

Pancreasul este cel care produce enzime care ajută la procesul de digestie, tot el fiind cel care poate provoca pierderea în greutate. Persoanele care suferă de astfel de probleme de sănătate pot pierde foarte repede kilograme, deși au un regim alimentar normal. Durerile de stomac, diareea sau greața sunt câteva simptome care îți pot indica faptul că te confrunți cu astfel de probleme.

6. Ai diabet

Formele noi de diabet pot provoca pierderea în greutate. Te poți simți mereu însetată și totuși să ai nevoia de a merge la baie mereu. Corpul tău elimină glucoza pe care nu o poate asimila și din cauza aceasta ai senzația de sete.

7. Este posibil să fie cancer

Majoritatea formelor de cancer, precum tumoarea sau ulcerul stomacal, pot provoca inflamare și pierdere în greutate. Pentru a diagnostica corect problemele, vizitează medicul. Acesta este în măsură să îți recomande ce investigații și analize trebuie să faci pentru a găsi problemele, și cel mai important, pentru a-ți recomandă tratamentul potrivit.

Citește și:
8 semne alarmante care îți arată că ești extenuată mental și emoțional

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet