Cultivat pentru prima oara cu pesste 5.000 de ani in urma, pepenele rosu este, fara indoiala, unul dintre cele mai iubite fructe de consumat in verile toride
Apreciat atat datorita gustului inconfundabil cat si efectului racoritor pe care il ofera, acesta are numeroase efecte benefice asupra sanatatii.
Vitamina A provenita din beta-carotenul prezent in pepenele rosu este excelenta pentru ochi. Alaturi de licopen, ajuta la producerea pigmentilor aflati in retina si servesc drept protectie impotriva degenerarii maculare. In plus, impreuna cu Vitamina C, luteina si zeaxantina, ele impiedica aparitia infectiilor si bolilor oculare specifice varstei inaintate.
Functiile cardiace sunt imbunatatite de consumul de pepene rosu. Substantele nutritive gasite in acest fruct previn bolile sistemului cardiovascular si reduc presiunea sanguina. Potasiul prezent in pepene actioneaza ca un vasodilatator, eliberand tensiunea acumulata in vasele de sange, iar carotenoizii nu permit intarirea peretilor arterelor si venelor.
Beta-carotenul, vitaminele B1 si B6 si citrulina sunt printre numeroasele ingrediente ce confera pepenelui rosu un efect antioxidant si abilitatea de a preveni diverse afectiuni. Aceste substante sunt capabile sa impiedice inflamatia asociata diabetului, astmului, artritei si cancerului de colon, iar vitamina B6 poate chiar imbunatati starea de spirit, reprezentant un nutrient relevant in sinteza neurotransmitatorilor responsabili cu dispozitia.
Continutul extrem de ridicat de apa din pepenele rosu ajuta la restaurarea nivelului de electroliti din sistem si contribuie la aportul de fluide necesare pentru o functionare buna a corpului. De asemenea, acesta contine saruri esentiale pentru prevenirea deshidratarii precum magneziu, potasiu si sodiu. Un studiu realizat in 2009 arata chiar ca aceasta combinatie de substante hidrateaza corpul uman mai bine decat apa.
Diureic natural, pepenele rosu este capabil sa elimine toxinele din corp, avand un efect pozitiv asupra rinichilor. Consumul regulat reduce riscul aparitiei pietrelor la rinichi, iar amoniacul rezultat din digestia proteinelor este procesat cu ajutorul acestui fruct. Astfel, se reduce cantitatea de acid ureic prezenta in sange si se asigura inlaturarea excesului daunator de fluide.
Fructul cu cel mai mare continut de licopen din natura, pepenele rosu intrece chiar si rosiile prin concentratia sa de substanta cu efecte puternic antioxidante. Studii recente arata ca, pentu a ne putea bucura de o cantitate cat mai mare de licopen, este necesar sa consumam pepene rosu copt. Miezul de un rosu intens este cu mult mai bogat in nutrienti decat cel rozaliu, usor necopt.
Pepenele rosu contine apa in proportie de 92% si zero grasimi si colesterol, ceea ce il face un aliment satios, slab in calorii. Acest fruct satura fara a provoca discomfort, inlaturand nevoia de a consuma altceva. Pe langa ajutorul pe care il ofera in lupta cu obezitatea, citrulina gasita in coaja acestuia reduce viteza cu care corpul stocheaza grasimi.
Text: Mara Caluschi
Foto: watermelon popsicle from Shutterstock