Denumita “marul persan” de catre romani, piersica este un fruct de origine asiatica bogat in nutrienti si vitamine, ale carei calitati vindecatoare trebuie cunoscute de orice adepta a unui stil de viata sanatos.
Iata doar cateva dintre ele:
Piersicile sunt bogate in beta-caroten, vitamina ce joaca un rol important in prevenirea diverselor boli ale ochilor si mentinerea sanatatii acestora. Consumul constant poate impiedica aparitia afectiunilor oculare specifice varste inaintate precum degenerarea maculara si cataracta.
Vitamina K gasita in piersici previne inchegarea sangelui si protejeaza corpul impotriva bolilor de inima . Potasiul controleaza presiunea sangelui iar licopenul si luteina reduc riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare.
Nutritive si cu un continut scazut de calorii, piersicile reprezinta alegerea perfecta pentru o gustare, chiar si atunci cand esti la dieta. Ele sunt lipsite de grasimi si au numai zaharuri naturale, ceea ce le face un aliat de nadejde in lupta contra obezitatii. Pe langa acestea, inlatura constipatia si favorizeaza digestia, actionand asemeni unui laxativ natural.
Acest fruct este bogat in fier, element necesar in procesul de formare al celulelor rosii. Deficienta de fier este principala cauza a anemiei iar consumul constant de piersici combate problemele hematologice in mod natural.
Vitamina A prezenta in acest fruct promoveaza sanatatea pielii, oferindu-i un aspect fin si suplu. Impreuna cu vitamina C, puternic antioxidant ce protejeaza pielea de radicalii liberi, are un efect de anti-imbatranire si hidratare. Poti chiar sa folosesti piersicile direct pe cearcane si riduri pentru a scapa de ele!
Piersicile contin antioxidanti, iar acestia au un rol important in prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase. In plus,se crede ca acizii fenolici prezenti in piersici sunt capabili de a stopa dezvoltarea celulelor cancerului de san, fara a afecta restul organismului.
Magneziul prezent in piersici asigura buna functionare a sistemului nervos, ameliorand chiar si simptomele depresiei. De asemenea, studiile au demonstrat ca acest mineral are efecte favorabile in tratarea hiper-excitabilitatii intalnite adesea la copii.
Text: Mara Caluschi
Daca vrei sa consumi piersici la micul dejun, ce-ar fi sa incerci dulceata de piersici?
Foto: Tasty peach in wooden box from Shutterstock