Dacă ai experimentat o stare generală de oboseală, dureri de cap sau dificultăți de respirație, e posibil să fie din cauza deficitului de fier din corpul tău. Fierul este extrem de important pentru organism fiindcă are rolul de a vindeca și a preveni anemiile, de a a mări rezistența la diverse infecții, are o acțiune antioxidantă și transportă diferite substanțe chimice implicate în metabolismul energetic. Pe lângă deja celebrul spanac, iată care sunt principalele alimente care își vor oferi o doză importantă de fier:
1. Linte
O găsim pe întreaga durată a anului, este extrem de ușor de gătit, iar proprietățile sale sunt numeroase. Este foarte bogată în fier, proteine și aminoacizi esențiali, și doar consumând 150 de grame pe zi de linte, îți vor asigura 1/3 din doza zilnică recomandată de fier.
Cu ce să o mănânci: Pregătește-ți un preparat plin de culoare și nutrienți alcătuit din linte, conopidă și morcovi peste care adaugă puțin iaurt vegetal.
De asemenea, supa crema de linte este recomandata in dietele pentru slabit
2. Carnea roșie
Fiind tipul de carne cel mai bogat în fier, carnea roșie reprezintă o sursă excelentă pentru cei care preferă o dietă carnivoră. Cu toate acestea, nu este recomandat consumul a mai mult de 500 de grame sau chiar mai puțin pe săptămână.
Cu ce să o mănânci: Prepar-o la cuptor, alături de sparanghel și cartofi dulci.
3. Semințe de dovleac
Semințele de dovleac sunt un adevărat elixir pentru sănătate. Pe lângă numeroasele beneficii pe care ni le aduc precum prevenirea bolilor cardiovasculare, a osteoporozei sau menținerea unui ficat sănătos, acestea conțin cantități importante de minerale precum fosfor, magneziu, mangan, cupru, zinc și nu în ultimul rând fier.
Cu ce să le mănânci: Sunt o idee excelentă ca topping pentru un smoothie verde din avocado, banană, kiwi și kale.
4. Quinoa
Este considerată a fi unul dintre cele mai complexe alimente, în componența ei intrând proteine, calciu, potasiu, magneziu, mangan, cupru, fosfor, zic și fier.
Toate acestea fac din quinoa un superaliment care te va ține departe de diabet și de bolile cardiovasculare, îți va scădea colesterolul și partea cea mai bună este că nici nu conține gluten.
Cu ce să o mănânci: O salată din quinoa cu avocado, roșii, rucola și cartofi dulci.
5. Broccoli
Dacă vei adăuga o cană de broccoli fiert la masa de prânz, te vei asigura că ai asimilat aproape 10% din cantitatea zilnică de fier de care corpul tău are nevoie, iar pe lângă asta, organismul tău va primi și doze importante de vitamina C și vitamina K. Cel mai important beneficiu pe care broccoli ni-l aduce este abilitatea de a ajuta la prevenirea cancerului.
Cu ce să îl mănânci: Gătește-l la cuptor împreună cu conopidă și adaugă peste ele cașcaval sau brânză.
6. Cicolata neagră
Nu numai că este o idee perfectă pentru desert, având puține calorii, dar studiile recente au demonstrat că dacă este consumată în cantități modice, îmbunătățește funcția cognitivă, scade riscul bolilor de inimă și previne diabetul. Este plină de antioxidanți, inclusiv fier, iar o porție de ciocolată neagră asigură 20% din cantitate de fier de care ai nevoie zilnic.
7. Fistic
Reprezintă gustarea ideală și ar trebui să îl alegi fiindcă spre deosebire de celelalte nuci, conține de patru ori mai mult fier. Totodată îți va încetini și procesul de îmbătrânire și îți va diminua riscul de Parkison. Ai grijă însă să îl mănânci în cantități reduse fiindcă are o valoare calorică mare și poate favoriza creșterea în greutate.
Cu ce să îl mănânci: Un mic dejun sănătos făcut din iaurt peste care să adaugi miere și fistic.
Citește și:
8 alimente pe care trebuie să le eviți pentru a te menține tânără
Foto: Instagram (@lovelypepa)
Citește și: