6 trucuri care te ajută să devii o persoană matinală

Ți-e greu să te ridici din pat dimineața până nu îți amâni alarma de câteva ori, iar prietenii tăi au învățat că nu e o idee prea bună să încerce să poarte o discuție cu tine la prima oră.

Însă trebuie să te obișnuiești să te trezești devreme: poate că ai auzit că oamenii matinali sunt mai puțin expuși la riscul de a fi obezi sau că butonul de „snooze' s-ar putea să fie responsabil pentru dispoziția ta proastă.


Din fericire, există câteva metode prin care să te transformi într-o persoană matinală – dacă le urmezi, s-ar putea ca, după o vreme, chiar să-ți placă să te trezești dimineața!

1. Fă sport după micul dejun

E foarte dificil să renunți la minute bune de somn în favoarea unui set de exerciții, însă ar putea fi cel mai benefic lucru pentru a deveni mai matinală.

Îți va fi greu în primele zile, însă experții spun că, dacă faci sport dimineața, îți înveți corpul cu un program: te trezești, mănânci, apoi faci exercițiu fizic – corpul tău se va obișnui și va începe să anticipeze activitățile, așa că vei începe să te trezești chiar și fără alarmă, pentru că vei fi programată să faci sport.


2. Păstrează o activitate plăcută pentru dimineața

Până acum, ai fi așteptat până seara, după serviciu, să te uiți la câteva episoade din serialul tău preferat. Mai bine ar fi să te culci mai devreme și să lași ultimul episod pentru dimineața următoare, pentru a avea un motiv convingător să te trezești. Mai mult, poți să iei și micul dejun și să-ți bei cafeaua în timp ce te uiți la serial!

3. Aprinde lumina

Când este întuneric, corpul tău secretă melatonină, substanță care îți provoacă somnolență. Lumina blochează producția de melatonină, deci, când sună ceasul, aprinde o lumină, chiar dacă nu e prea plăcut. Îți va fi mai ușor să îți începi activitatea. Cel mai bun tip de lumină este cea albăstruie – studiile au arătat că aceasta te ajută să te trezești mai repede decât alte tipuri de lumină.

4. Mănâncă înainte de culcare

Carbohidrații sunt foarte buni înainte de somn, atâta timp cât consumi carbohidrați sănătoși – proveniți din nuci și semințe, de exemplu. Controlează-ți porțiile, însă, pentru a evita creșterea în greutate. De asemenea, ceaiul de mușețel te va ajuta să adormi mai repede decât de obicei, iar astfel îți va fi mai ușor să te trezești devreme a doua zi.


5. Ține cont de stadiile somnului

Este important de știut că un ciclu întreg de somn, în timpul căruia treci prin toate stadiile somnului, de la ușor la adânc, durează în jur de 90 de minute. Calculează-ți ora de culcare și de trezire încercând să îți pui alarma la o oră în care te vei afla într-o fază ușoară a somnului – va fi mult mai ușor să te trezești decât dacă te afli într-un somn adânc. De asemenea, alarmele tale ar trebui să varieze – nu folosi aceeași melodie în fiecare dimineață, pentru că te vei obișnui cu ea și vei învăța să o ignori.


6. Nu reveni la obiceiurile vechi

În timpul weekend-ului, s-ar putea să ai unele seri în care rămâi cu prietenii în oraș până după miezul nopții. Încearcă să te trezești la aceeași oră ca în timpul săptămânii, chiar dacă nu ai timp să dormi suficient. Dacă ajungi să dormi până la prânz, îți vei strica tot programul din timpul săptămânii și îți va fi din nou greu să te trezești devreme. Pentru a recupera din orele pierdute de somn, ar fi mai bine să te culci în timpul zilei – de preferat între prânz și ora 16 – însă nu dormi mai mult de 20-30 de minute o dată, pentru că vei intra într-un somn adânc din care îți va fi greu să te trezești.


Citește și:
Efectele dezastruoase pe care consumul de alcool le are asupra corpului nostru

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet