Pielea este cel mai mare organ al corpului, deci nu este surprinzător că foarte multe boli pot cauza schimbări vizibile pe țesut.
Te poți gândi la pielea ta ca la o fereastră către interiorul corpului. Majoritatea vastă a diferitelor boli medicale se pot manifesta prin reacții adverse, complicații sau pete pe piele. Deși ar fi imposibil să realizăm o listă cu fiecare simptom al pielii corelat cu fiecare boală internă, există câteva schimbări ale pielii care pot indica probleme serioase de sănătate:
Limfomul Hodgkin este un tip de cancer care afectează celulele albe, numite limfocite, iar cel mai comun simptom al acestei boli este o umflătură în gât sau în zona axilei. Există, de asemenea, multe alte boli asociate cu mâncărimi ale pielii, așa că cel mai indicat sfat este să mergi la un control medical, mai ales dacă simți că simptomul continuă să fie prezent o perioadă îndelungată.
Pacienții diagnosticați cu probleme ale tiroidei se confruntă, de obicei, cu pierderea părului. De asemenea, aceeași boală poate provoca subțierea firului de păr dacă tiroida este supraactivă, în timp ce persoanele cu tiroidă subactivă se confruntă cu pierderea părului în zone specifice.
Sensibilitatea la soare reprezintă unul dintre multele semne ale pielii care ar putea indica o boală precum lupus, o boală autoimună ce atacă organele și țesuturile. Medicii spun că mai mult de 50% dintre pacienții diagnosticați cu lupus au această sensibilitate, pielea lor înroșindu-se mult mai repede decât este normal. Anumite iritații ale pielii pot indica, în aceeași măsură, contractarea bolii.
Dermatita este o boală care provoacă slăbirea mușchilor și iritarea pielii, mai exact a mâinilor și a degetelor. Fiind o boală autoimună, sistemul imunitar reacționează în mod diferit, devenind hiperactiv în țesutul normal. Dacă devine cronică, dermatita se va manifesta prin inflamații cutanate, ce pot indica existența unor boli respiratorii.
Tiroida, o glandă în formă de fluture care se găsește în gât, produce diferite schimbări la nivelul pielii. De asemenea, produce hormoni care lucrează pentru a echilibra metabolismul, bătăile inimii și temperatura corpului. Însă, la anumite persoane, tiroida poate fi supraactivă, producând mai mulți hormoni decât sunt necesari, sau subactivă, în acest caz hormonii produși fiind mult mai puțini. De obicei, când tiroida este supraactivă, pielea este caldă și transpirată, în timp ce tiroida subactivă afectează pielea lăsând-o uscată și rece.
Medicii spun că atunci când pielea se îngroașă și devină închisă la culoare, poate fi un semn de diabet. De obicei, apare pe ceafă sau pe brațe, iar cei mai predispuși la apariția acestor pete sunt copiii.
Foto: Imaxtree