6 simptome ale menstruației, pe care nu ar trebui să le ignori

În anumite cazuri, poate fi foarte dificil să distingi simptomele obișnuite ale menstruației de cele anormale, care îți pot semnala probleme serioase.

În timp ce crampele sau extenuarea fizică sunt simptome ale menstruației pe care le considerăm perfect normale, specialiștii ne spun că există și alte semne pe care avem tendința de a le încadra în această categorie, însă care ar trebui să nu treacă neobservate. Dacă te-ai confruntat cu cel puțin unul dintre simptomele explicate mai jos, ar trebui să programezi de îndată o consultație la ginecolog.


Sângerare abundentă

Potrivit specialiștilor, în timpul unei menstruații normale vei pierde două-trei lingurițe de sânge. Un flux mult mai mare de atât este un semn evident că ai putea avea o problemă. Cum îți poți da seama că trebuie să te îngrijorezi din cauza sângerării? Potrivit Centrului de Control al Bolilor, dacă tamponul sau absorbantul trebuie schimbat neapărat după o oră, te trezești din somn pentru a face acest lucru sau ai o menstruație mai lungă de șapte zile, experimentezi sângerare anormală. Un flux abundent poate fi un semn că te confrunți cu fibrom uterin, tiroidă sau tulburări hormonale.


Crampe intense

Dacă te confrunți în mod regulat cu crampe atât de severe încât ești nevoită să renunți la activitățile dintr-o zi și să rămâi în pat, ar fi indicat să mergi la un control. Menstruațiile extrem de dureroase pot fi un simptom al endometriozei, o condiție caracterizată de mucoasa ce crește pe alte locuri din corp, în afara uterului, cum ar fi ovarele, tuburile falopiene sau chiar intestine. Crampele dureroase fac parte din simptomele experimentate de persoanele cu endometrioză – de obicei apar și dureri în timpul actului sexual, mișcări dureroase ale intestinelor și sângerări neregulate.

Sângerarea în afara perioadei ciclului menstrual

În majoritatea cazurilor, sângerarea în afara perioadei ciclului menstrual intervine atunci când nu a fost respectată doza de pastile anticoncepționale sau pur și simplu a intervenit fluxul hormonal al ovulației. Oricum, câteodată, acest tip de sângerare poate fi un semn al polipilor cervicali. Ca și în cazul celorlalte simptome, cel mai bine este să discuți cu un medic despre aceste lucruri, pentru a-ți putea pune un diagnostic corect.


Cheaguri de sânge

Cheagurile mici, ocazionale, de sânge din timpul menstruației nu ar trebui să te alarmeze – câteodată, în timpul unui flux abundent, anticoagulanții din organism nu pot ține pasul, ceea ce duce la formarea acestor cheaguri mici. Momentul îngrijorării apare atunci când observi cheaguri de sânge de mărimea unei monede, care poate reprezenta apariția unui fibrom uterin, tulburări ale tiroidei sau anumite tipuri de cancer. 

Dureri severe de spate

Multe dintre noi ne confruntăm cu durerile de spate în timpul menstruației, o problemă cauzată de prostaglandină (o substanță derivată din acizii grași care acționează în organism aproape la fel ca hormonii). Prostaglandinele pot cauza dureri de spate atunci când contractă uterul în mod forțat – acest lucru poate suspenda alimentarea cu oxigen în anumite zone din jurul mușchilor. Deși acest simptom este unul destul de obișnuit, dacă simți durerea ca pe un impediment în a face lucruri obișnuite, precum mersul la muncă sau la școală, endometrioza poate fi cauza.


Schimbări majore ale simptomelor

Menstruația fiecăreia dintre noi este unică, de aceea, cele mai evidente simptome diferite de cele experimentate până în momentul respectiv trebuie raportate la medic. Dacă menstruația obișnuia să fie scurtă, iar acum se întâmplă să țină mai multe zile, sună-ți medicul. Dacă nu ai avut până acum crampe, însă ai observat că te confrunți cu ele în ultima perioadă, sună-ți medicul. Poate fi o schimbare nesemnificativă, cauzată de dereglările hormonale, la fel cum poate fi o problemă majoră de sănătate. Nu-ți pune viața în pericol din comoditate și prioritizează întotdeauna sănătatea.


Citește și:
7 lucruri surprinzătoare care îți înrăutățesc alergiile

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet