Ai dezvoltat simptome de Covid-19? Un nou ordin emis de Ministerul Sănătății clarifică pașii de făcut pentru testare, a primi tratament și pentru ieșirea din izolare.
Ce trebuie să facă persoanele care au simptome de Covid-19? Un nou ordin al Ministerului Sănătății clarifică procedurile și pașii care trebuie urmați, mai ales în această perioadă în care transmiterea se face comunitar și unele persoane infectate nu mai sunt diagnosticate doar în urma anchetelor epidemiologice.
Primul pas după ce oricine simte că a dezvoltat simptome de Covid-19 este, de fapt, o alegere. Conform noului ordin, persoana respectivă trebuie fie să anunțe medicul de familie, fie să se prezinte la o unitate de urgență a unui spital, pentru a i se face un test.
Acolo se va realiza triajul simptomaticilor, folosindu-se atât un test rapid, cât și recoltându-se probe pentru un test PCR. Cei care au un rezultat pozitiv la testul rapid vor fi izolați imediat, în vreme ce cei cu test rapid negativ, dar simptome care necesită spitalizare, vor fi menținuți în zonele tampon. Cei care nu au nevoie de spitalizare vor aștepta acasă rezultatul testului PCR. Pentru cei asimptomatici nu se recomandă utilizarea testelor rapide.
Dacă ai ales să suni la medicul de familie după ce ai avut simptome de Covid-19, acesta te va îndruma fie către o Unitate de Primiri Urgențe, fie să suni la 112 și să soliciți testare la domiciliu, pentru formele mai grave.
Chiar dacă ai ales să faci un test pe cont propriu, contra cost, și acesta iese negativ, dar ai simptome de Covid-19, trebuie să informezi medicul de familie despre starea în care te afli, iar acesta te va lua în evidență și îți va monitoriza starea de sănătate.
Pasul al doilea este să te izolezi, dacă ai simptome de Covid-19, fie la domiciliu, fie într-un alt loc, despre care medicul de familie trebuie să fie informat. Acesta va informa, la rândul său, direcția de sănătate publică, în baza unei Fișe de monitorizare.
Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective şi transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate.
Cel de-al treilea pas constă în efectuarea unui chestionar, care va stabili în ce categorie de pacient te integrezi. Chestionarul, publicat și el alături de ordinul Ministerului, va fi aplicat de medicul de familie telefonic, și cu ajutorul lui acesta vei ști dacă ești:
a) Pacient asimptomatic sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare – asta înseamnă că te poți izola fie la domiciliu sau în altă locație, fie într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, ori în spaţii special desemnate în cazul în care nu ai condiții de izolare.
b) Pacient simptomatic cu factori de risc: în acest caz, la recomandarea medicului de familie, la solicitarea lui, vei fi transportat la spitale, unde vei fi evaluat clinic, prin teste de laborator, și, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic. Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU).
c) Pacient simptomatici cu forme medii sau severe: vei fi internat, cu acordul tău, în spitale de faza I sau II care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secţii de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.
Pasul al patrulea după ce ai arătat simptome de Covid-19, ai fost testat, diagnosticat și izolat (sau internat) este ieșirea din izolare, respectiv externarea.
Astfel, pacienții cu simptome ușoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la primul test pozitiv pot ieși din izolare, și sunt declarați vindecați fără un al doilea test. Însă, atenție, tot trebuie să porți mască și să păstrezi distanța, atât acasă, cât și la locul de muncă, pentru încă 10 zile.
Dacă s-a constat că ai factori de risc, dar nu mai manifești simptome de Covid-19, după trei zile de la absența simptomelor poți fi externat, dacă medicul curant consideră acest lucru oportun, dar te vei izola în continuare la domiciliu sau la o locație aleasă, până trec cele 14 zile de la primul test pozitiv.
Dacă ai simptome de Covid-19 medii sau severe, vei fi internat, până când trec cel puţin 14 zile de la data recoltării primului test pozitiv şi se constată lipsa febrei pentru cel puţin 72 de ore şi ameliorarea simptomatologiei. Testarea de control RT-PCR se va efectua după îndeplinirea criteriilor mai sus menţionate, arată ordinul.
Al cincilea pas este intrarea în comunitate – permisă celor care au fost testați negativ și declarați vindecați, la externare, de către unitatea în care au fost îngrijiți, sau de medicul de familie, după terminarea perioadei de izolare.
De notat este și că, dacă ai simptome de Covid-19 și nu ai un medic de familie, monitorizarea va fi efectuată de direcția de sănătate publică.
Pacienții care au avut simptome de Covid-19 și prezintă sechele sunt cei care au nevoie și de un al șaselea pas – ei vor fi retestați dacă au imunodepresii severe, iar cei care prezintă dispnee, fatigabilitate, tulburări neurologice şi altele vor trebui monitorizaţi în continuare atât de medicul de familie, cât şi în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcţiei pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers, alte investigaţii considerate necesare de medicul curant.
Foto: arhiva ELLE
Vezi şi cum se poate schimba medicul de familie – procedura și actele necesare!