Nu fumezi și în general mănânci destul de sănătos. Crezi că este suficient, nu?
De fapt, nu chiar! Se pare că în fiecare zi apare câte un nou studiu prin care se demonstrează că obiceiul X este la fel de dăunător ca fumatul. De cele mai multe orice aceste studii sunt susținute de experimente și cercetări, așadar este un lucru bun să ții cont de ele.
Citește în continuare care sunt principalele 6 obiceiuri care îți afectează sănătatea:
Chiar dacă faci sport în mod regulat, statul pe scaun, fie la birou, fie în mașină pentru perioade îndelungate poate duce la apariția mai multor probleme de sănătate. Conform unui studiu, aproape 160,000 de cazuri de cancer de sân, colon, prostată sunt cauzate de statul pe scaun.
Pentru a evita acest lucru, încearcă să îți faci un obicei din a lua pauze la locul de muncă și să te plimbi puțin. Acasă, rezistă tentației de a sta la televizor și ieși la o plimbare sau du-te la sală cu o prietenă.
Proteinele animale sunt bogate în hormonul care ajută la înmulțirea celulelor canceroase. Un studiu a demonstrat că oamenii cu o alimentație bogată în proteină animală au fost de 4 ori mai predispuși să moară de cancer decât cei cu o alimentație slabă în acest tip de proteină.
Cel mai indicat este să înlocuiești sursele de proteină animală cu cele vegetale. Poți mânca diferite tipuri de fasole pentru a consuma proteinele necesare. În general, adulții ar trebui să consume zilnic 1,6 grame de proteine pentru fiecare kilogram cântărit.
De fiecare dată când folosești cuptorul sau aragazul se degajă anumite gaze. Unele dintre acestea sunt la fel de dăunătoare ca fumatul. Este indicat ca atunci când gătești să pornești hota, deoarece ventilația poate reduce poluarea cu aceste gaze de la 90 la 60%.
Chiar dacă ai un aragaz electric, tot nu ești ferită de efectele poluante ale gătitului. Studiile au arătat că folosirea uleiurilor vegetale duce la degajarea unor chimicale pe care le întâlnești și în fumul de la țigară.
Alege cel mai bun tip de ulei pentru tine. De exemplu, uleiul de măsline nu este bun pentru prăjeli sau temperaturi ridicate, dar este perfect pentru salate. Uleiul de avocado, în schimb, este perfect pentru gătitul la temperaturi mari. Nu uita ca de fiecare dată când gătești să folosești și hota!
Probabil știi deja că nu este sănătos să mergi la solar, deoarece riști să crești șansele apariției cancerului de piele. Cel mai bine este să înveți să îți iubești pielea așa cum e și să mănânci mai mulți morcovi și mai multe roșii, deoarece acestea sunt bogate în carotenoide, îmbunătățind tonul pielii.
Lipsa somnului îți afectează starea de spirit și în timp poate cauza infarct, probleme cu tensiunea arterială, obezitate și o mulțime de alte probleme de sănătate. Chiar și somnul de slabă calitate, când te trezești mereu, poate grăbi procesul de apariție și creștere a tumorilor.
Nu te gândi că este normal să fii mereu obosită. Dacă simți că nu dormi suficient, consultă un medic, deoarece poți suferi de diferite afecțiuni precum apneea.
Foto: Arhiva ELLE