Nu e niciodată ușor să pierzi în greutate – mereu există piedici în acest proces cărora trebuie să le dai de cap (precum aceea că mâncarea e delicioasă, exercițiile presupun efort și timpul trece extrem de repede).
Însă dacă ai trecut deja peste detaliile de mai sus și totuși nu reușești să slăbești nici pe jumătate cât ți-ai fi dorit, ai grijă să nu fii cumva victima uneia dintre următoarele 6 greșeli:
Vrei rezultate în cel mai scurt timp
Probabil printre cele mai populare motive pentru care nu reușești să îți schimbi stilul de viață cu totul – dacă te concentrezi doar pe a slăbi cu cea mai mare viteză, corpul s-ar putea să nu meargă în aceeași direcție cu tine.
Vei reuși să slăbești undeva la 4 kg în următoarele 2 săptămâni, ceea ce te va dezamăgi dacă planurile tale duceau mai departe de atât. Așa că vei renunța și, înfometată fiind, vei da buzna în frigider pentru consolare.
O scădere sănătoasă și durabilă în greutate se obține printr-un program echilibrat, de durată, ce se concentrează atât pe dietă cât și pe mișcare și chiar pe timp liber. Setează-ți obiective realiste și acordă-i corpului tău timpul și motivația necesare pentru a le îndeplini!
Vrei totul sau nimic
O altă mare greșeală frecventă în rândul celor care își doresc să slăbească este aceea că, pentru a vedea rezultatele cât mai repede, aleg să urmeze diete din ce în ce mai drastice – problema? Corpul e extenuat și secat de nutrienți, iar mintea ta vede totul ca pe un chin care nu se mai sfârsește.
Degeaba te decizi dintr-odată că de azi nu vei mai pune gura pe pâine, paste, lapte, brânză și în niciun caz, snack-uri sau dulciuri – în cele din urmă vei gusta măcar una dintre ele, și apoi vei continua, pe principiul „ce mai contează, dacă tot mi-am stricat dieta?'. A doua zi, bineînțeles, îți vei suprasolicita corpul la sală ca să dai jos vinovăția de ieri.
Nimic mai nesănătos! O astfel de rutină toxică îți afectează psihicul și nici nu îți oferă schimbarea mult dorită – încearcă să îți creezi un program echilibrat, „digerabil' și potrivit nevoilor tale, în care neapărat ar trebui să incluzi una-două „cheat days' pe săptămână. Dacă nu ți le oferi tu, corpul și le va lua singur oricum!
Nu ai parte de susținere
Anturajul tău e mai important decât crezi – ieșiți la aceleași ore, în aceleași locuri așa că, fără să îți dai seama poate, obiceiurile lor de consum le influențează pe ale tale. Același lucru se întâmplă și în familie, mai ales în timpul unei sărbători când toată lumea se strânge la masă – nu poți să refuzi o pizza cu prietenii, nu poți să refuzi desertul mamei. Știm cu toții ce glume vor urma.
Încearcă să discuți cu cei dragi înainte de a începe acest proces, ca ei să înțeleagă cât de importante sunt încurajările lor. De asemenea, poți apela și la diferitele comunități online sau offline, unde vei putea lega chiar și noi prietenii.
Pui mișcarea pe primul loc, uiți de dietă
Cel mai important lucru aici e următorul: o dietă săracă în nutrienți nu te va ajuta să reziști prea mult nici la sală, așa că totul va deveni o povară dacă nu înveți să îmbini sportul cu mâncarea. Iar aici ai, în mare, două variante: dacă vrei să slăbești, ține minte să consumi mai puține calorii decât arzi; dacă îți dorești mai multă masă musculară, nu pierde timpul numărându-ți caloriile, ci ai grijă la ceea ce mănânci – vei avea nevoie de foarte multe proteine și destul de puține grăsimi.
În general, o dietă echilibrată ar trebui să conțină fructe, legume, proteine și cereale integrale, dar și o serie de grăsimi sănătoase. În combinație cu mișcarea regulată, te va ajuta să îți echlibrezi atât corpul, cât și mintea.
Nu uita de stres și oboseală
De câte ori nu ți-ai promis că vei ieși la alergat după ce pleci de la serviciu, dar în final ai venit acasă și ai ronțăit niște popcorn la un film, fiindcă te simțeai mult prea obosită? Nu te speria – toate sunt reacții normale atunci când stresul atinge cote maxime. Tot stresul e și unul dintre motivele pentru care iei în greutate – adică tocmai pentru că te face să vrei să ronțăi nonstop câte ceva, ceva nesănătos și plin de zahăr sau grăsimi.
Ca să te readuci pe linia de plutire, fă-ți o rutină de mâncare sănătoasă pentru fiecare zi, și notează-ți idei de activități de recreere după zilele de muncă – în loc de a te extenua la sală din prima, poți începe cu plimbări zilnice de câte o oră-două, pe jos sau cu bicicleta, de exemplu, pentru a-ți relaxa întâi mintea. Iar exercițiile le poți face și acasă, ca să nu mai pierzi atât de mult timp.
Suplimentele nu înlocuiesc o dietă sănătoasă
Da, poate că pastilele de slăbit te vor ajuta să pierzi mai ușor în greutate – însă nu dacă tu continui să mănânci pizza și hamburgeri zilnic. Tot TU trebuie să faci greul! Adică să menții o rutină echilibrată de consum și de mișcare.
Poți încerca, mai bine, un shake proteic dimineața – îți va da energia necesară la locul de muncă și te va ține departe de ronțăieli, iar la finalul zilei te vei simți mai în formă pentru o sesiune de workout.
Citește și:
Motivele pentru care îți este poftă să mănânci ciocolată
Foto: Arhiva ELLE