6 moduri în care un job pe care îl detești îți poate afecta sănătatea

De multe ori supraviețuim unor job-uri pe care le detestăm și așteptăm cu nerăbdare weekend-ul, însă ce se întâmplă atunci când orele petrecute făcând ceva ce nu ne place încep să ne afecteze sănătatea fizică și mintală?

În fiecare zi milioane de oameni se trezesc și se duc la serviciu. Unii dintre aceștia sunt destul de norocoși și au un loc de muncă pe care îl iubesc, însă există și job-uri care nu pot fi iubite, fie din cauza naturii lor, fie din cauza mediului de lucru. Rezultatul este același: un job pe care îl detești poate avea efecte puternice asupra sănătății tale.


Dacă simți că este momentul să renunți la job-ul tău, adaugă și următoarele posibile efecte în lista ta de motive pentru care ar trebui să renunți la el.

1. Risc crescut de îmbolnăvire

Ți se pare că ai răcit mai des în ultimul timp? Stresul de la locul de muncă poate slăbi sistemul imunitar, iar acesta poate apărea mai ales în apropierea deadline-ului, așadar riscul de a te îmbolnăvi este crescut. În plus, știai că tastaturile sunt locurile în care se dezvoltă tot felul de bacterii, inclusiv cele mai periculoase precum E.coli și stafilococ? De fapt, tastatura ta ar putea avea mai multe bacterii decât întreaga baie, ceea ce înseamnă că trebuie să o cureți mai des.


2. Creștere în greutate

Dacă stai la birou toată ziua este posibil să te îngrași chiar dacă faci sport. Mediul în care lucrezi poate influența ce și cât mănânci, așadar un mediu nepotrivit va duce la alegeri greșite în alimentație.

Este mai ușor să mănânci dulciuri atunci când ești stresată la locul de muncă și totodată este mai ușor să comanzi mâncare chinezească și să vizionezi serialul preferat după o zi dificilă. Aceste alegeri greșite împreună cu doză de cortizol pe care o primește corpul tău din cauza stresului provoacă starea de foame și poftă de alimente bogate în calorii.

Încearcă să combați acest lucru făcând mișcare zilnic (cel puțin 10,000 de pași) și preparându-ți de acasă prânzul. Scăderea în greutate scade și riscul de a dezvolta alte afecțiuni.

3. Îmbătrânire prematură

Studiile arată că afecțiunile cronice care sunt de obicei asociate cu îmbătrânirea apar mai devreme la oamenii care muncesc foarte mult. Chiar dacă acum au apărut și birouri la care poți sta în picioare, stilul de viață sedentar influențează negativ sănătatea.


În timp ce statul pe scaun crește riscul apariției unei boli cardiovasculare sau a cancerului, statul în picioare are și el efecte negative. Problemele cu spatele, oboseală și durerile de picioare sunt des întâlnite la persoanele care rar stau jos la locul de muncă. Ce poți face pentru a evita oricare din aceste probleme? Dacă obișnuiești să stai foarte mult pe scaun, ridică-te din când în când și mergi puțin, iar dacă lucrezi în picioare fă pauze și așază-te pe un scaun.


4. Depresie și anxietate

Stresul de a te trezi și a sta într-un loc pe care îl detești timp de 8-10 ore în fiecare zi, 5-6 zile pe săptămână îți poate afecta sănătatea mintală. Studiile au arătat că un nivel ridicat de stres poate duce la apariția anxietății și a depresiei, atât în cazul bărbaților, cât și al femeilor, mai ales atunci când stresul este constant.

5. Astm

Un lucru la care oamenii nu se gândesc foarte mult este calitatea aerului din încăperea în care lucrează. Într-o clădire de birouri aerul poate fi mai poluat decât cel de afară, ceea ce poate provoca diferite iritații. Mâncărimi ale ochilor, astm, dureri în gât, amețeli și dureri de cap sunt doar câteva din problemele care te pot afecta dacă stai prea mult înăuntru.


Soluția nu este foarte dificilă mai ales dacă ai o fereastră în birou. Deschide-o, mai ales în zilele calde și lasă să intre aer proaspăt. Dacă nu ai o fereastră, vorbește cu șeful tău despre o posibilă achiziție a filtrelor de aer.

6. Boli cardiovasculare

Combină activitatea fizică redusă cu alimentația nesănătoasă și stresul și obții rețeta perfectă pentru probleme de inimă sau diabet și cancer. De fapt, studiile au arătat că stresul poate crește riscul unei boli cardiovasculare cu până la 40% și având în vedere că reprezintă una din cele mai importante cauze de deces, este o idee bună să începi să reduci riscurile.


Stresul cauzat de locul de muncă nu poate fi eliminat, însă încearcă să te asiguri că merită. Nu trebuie să fie neapărat job-ul perfect, însă trebuie să fie ceva de care ești măcar puțin pasionată. Dacă nu este ceea ce îți place, atunci alege altceva sau încearcă să îți îmbunătățești aptitudinile.

Citește și:
Cum să scapi de gândurile pesimiste în 8 pași simpli

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet