Discutia despre diete, ce e bine si ce e rau, poate dura la nesfarsit. Exista mereu o inovatie, un aliment minune ce ne poate face sa pierdem kilograme bune in timp record sau noutati despre nocivitatea unui produs asupra centimetrilor din talie.
Inamicii si prietenii regimurilor de slabit par sa fie in continua schimbare, insa exista cateva mituri despre procesul de slabit care par sa se mentina ferm pe pozitii, insa care nu te ajuta sa pierzi kilogramele in plus, atat de suparatoare in special in timpul verii.
Fiecare organism este diferit si functioneaza dupa un regim distinct. Nu exista ore universale la care toata lumea ar trebui sa se trezeasca, sa manance sau sa mearga la somn, de aceea mitul conform caruia cinele tarzii dauneaza siluetei, nu este justificat.
Un element mai valid dupa care ar trebui sa ne conducem este senzatia de foame si nu factorii externi, precum ceasul. Ar trebui sa-ti asculti propriul organism si sa te hranesti atunci cand ti se face foame, insa ar trebui sa fii atenta sa nu confunzi senzatia de sete cu cea de foame.
Este adevarat ca aceasta teorie este baza a nenumarate regimuri de slabit, extrem de populare in ziua de astazi, insa carbohidratii sunt elemente foarte importante pentru functionarea propice a organismului. Creierul foloseste 130 de grame de carbohidrati in fiecare zi, iar producerea de serotonina este conditionata intr-o anumita masura de consumul acestora. De asemenea, carbohidratii ne ajuta sa avem parte de antrenamente mai pline de energie, iar multe persoane care renunta la aceste component nu mai reusesc sa exerseze la capacitate maxima.
Nu ar trebui insa sa te repezi la paine si alte delicii de panificatie! Fibrele sunt prezente in legume, cereale integrale, fructe si fasole si utilizarea acestora in meniul zilnic sporeste eventualitatea de a ne feri de unul din efectele negative a eliminarii carbihidratilor, constipatia.
Dieta Paleo se bazeaza pe consumul exclusiv al mancarurilor ce pot fi obtinute prin vanat, pescuit sau recoltare, precum: carne, peste, crustacee, pui, oua, legume, radacinoase si fructe. Utilizarea cerealelor, a produselor lactate, a zaharului si a sarii nu sunt permise, desi acestea sunt foarte bogate in nutrienti. Eliminarea acestor produse din dieta proprie te-ar putea expune la dezvoltarea anumitor afectiuni.
Un dezavantaj al Dietei Paleo este faptul ca aceasta nu presupune sa te bucuri de mancarea consumata, iar acest lucru ar putea dauna pierderii de kilograme in plus. Conform unui studiu, persoanele care savureaza mesele si se bucura atunci cand mananca alimente care le plac, reusesc sa piarda mai multe kilograme si sa-si mentina greutatea pe termen indelungat.
Aceasta afirmatie nu are nici un suport empiric sau stiintific, asadar nu ar trebui sa mai pleci urechea la cei care te sfatuiesc sa mananci doar telina daca ai grupa de sange 0.
Extrem de promovate si incercate in zilele noastre, juicing-ul si detoxifierea nu sunt atat de benefice pentru organismul tau, pe cat ai putea crede. Corpul nostru beneficiaza de rinichi, care servesc drept mecanisme de curatare a organismului de toxine, fara ca tu sa mai fii nevoita sa faci altceva.
In plus, regimurile cu sucuri sunt lipsite de unele elemente si vitamine absolut necesare unui organism sanatos, precum: proteine, acizi grasi, fibre si altele. Atunci cand acestea nu sunt oferite organismului prin intermediul meselor, aceste elemente incep sa fie preluate din muschi si organe, rezultatul fiind nimic altceva decat o pierdere a masei musculare.
Grasimile, proteinele si carbohidratii sunt toate foarte importanti pentru ca sa ne putem bucura de sanatatea si frumusetea corpului nostru. Nu ar trebui sa ne ferim de consumul grasimilor, deoarece acestea nu iti adauga la numarul de kilograme aratate de cantar.
Creierul este format din 60% grasimi, astfel trebuie sa consumam grasimi, pentru a putea absorbi unele elemente esentiale. Conform studiilor recente din domeniul nutritiei si a regimurilor de slabit, cea mai benefica dieta este cea a popoarelor Mediteraneene, care se bazeaza pe consumul de fructe, legume, seminte, alune, cereale integrale, peste si ulei de masline.
Aproximativ 40% din caloriile consumate de catre aceste popoare provin din grasimi saturate, acestea fiind cele potrivite corpului. Totusi, ar trebui sa atragem atentia la diferenta intre grasimile bune', adica cele saturate si grasimile care dauneaza, cele nesaturate. De asemenea, ar fi benefic sa tinem cont si de nivelul colesterolului.
Organismul uman este un mecanism atat de complex, care are puterea sa mentina un nivel al greutatii determinat genetic, tot ce trebuie sa faci este sa ii asculti si sa-i descifrezi necesitatile.
Text: Natalia Muntean
Foto: heart shape by various vegetables and fruits from Shutterstock