Cum iti poti imbunatati memoria? Iata cateva metode simple dar eficiente!
1. Dormi!
Somnul ajuta la regenerarea creierului, facandu-te sa te simti mai energica. Daca te privezi de cele sase – sapte ore de somn, de care organismul tau are nevoie, pot aparea instabilitati ale functionarii normale ale creierului, la scaderea capacitatii de concentrare si la pierderea usoara a atentiei. Fiecare stadiu al somnului este necesar pentru regenerarea neuronilor si intarirea memoriei. Daca ai probleme cu somnul, incearca sa eviti cofeina, alcoolul si ciocolata dupa ora 17 si pastreaza-ti dormitorul curat si aerisit.
2. Mananca sanatos!
Ingredientele alimentelor pe care le consumam, inevitabil, ajung la creier prin fluxul sanguin, influentandu-ne capacitatea de a relationa, gandi sau a comunica. O dieta potrivita poate incetini imbatranirea si deteriorarea creierului. Cateva exemple de alimente benefice: fructe de padure, oua, somon, ceai verde, legume cu frunze verzi, usturoi, cofeina si multe altele.
3. Renunta la TV si inlocuieste-l cu un puzzle.
Persoanele care stau pe canapea uitandu-se la TV timp de sase – sapte ore au de doua ori mai multe probleme de memorie, fata de cele care nu au acest obicei. Un studiu recent arata ca persoanele in varsta care rezolvau patru integrame pe saptamana, prezentau un risc mai scazut de dementa, fata de cei care nu practicau acest „sport'. Renunta la TV si incearca sa rezolvi un sudoku, o integrama sau un puzzle.
4. Fa miscare!
30 de minute zilnic de miscare imbunatatesc fluxul sanguin spre creier, ceea ce reduce riscul dementei cu cel putin o patrime. Tine minte ca exercitiile fizice, facute cu regularitate, chiar imbunatatesc memoria, pe langa faptul ca te ajuta sa slabesti sau sa te mentii in forma.
5. Elimina stresul!
Numeroase studii au demonstrat ca exista o legatura directa intre hormonii stresului si pierderea memoriei. Se pare ca acesti hormoni se inmultesc odata cu inaintarea in varsta si contribuie la incetinirea si chiar oprirea producerii de neuroni noi. Asa ca incearca sa iti mentii calmul si sa nu lasi lucrurile sa te afecteze, iar din cand in cand ia-ti cate o zi de odihna, citeste o carte si relaxeaza-te in adevaratul sens al cuvantului.
6. Renunta la fumat!
Fumatorii prezinta riscul de a se imbolnavi de Alzheimer, chiar cu sase sau sapte ani mai devreme decat nefumatorii. Tutunul deterioreaza vasele de sange, necesare transferului de oxigen spre creier, astfel facandu-si aparitia declinului cognitiv, care duce la dementa, odata cu inaintarea in varsta. Nu mai sta pe ganduri, renunta la fumat!
Text: Claudia Covatariu
Foto: Imaxtree