6 lucruri surprinzatoare despre alergat

A venit vara si alergatul este una dintre metodele ideale pentru a te mentine in forma.

6 lucruri surprinzatoare despre alergat

Poti sa alergi oriunde: in parc, pe stadion, pe malul marii, pe munte, orice zona se poate transforma in itinerariul perfect pentru tine.

1. Cei care alearga se aventureaza si se … murdaresc

Statisticile arata ca in ultimul an au fost mai multe persoanele care s-au inscris la curse cu diferite obstacole decat cele care au participat la maratoane sau semi-maratoane. Se pare ca oamenilor sportivi le place aventura.

2. Atunci cand noi, femeile, alergam,  corpul nostru se misca mai mult decat ne imaginam

Oamenii de stiinta au descoperit ca sanii unei femei nu se misca doar vertical, ci si orizontal si din interior catre exterior, creand o miscare complicata de tipul 8'. Acest lucru poate dauna, in mod permanent, ligamentele lui Cooper, dar si sa cauzeze atrofierea muschiilor pectorali. De aceea este indicat ca, atunci cand alergam, sa purtam o bustiera indeajuns de mulata pentru a preveni orice fel de maltratare a zonei toracice.

3. Suntem mai rapide intre 20 si 30 de ani

Cel putin cand vine vorba de distante mari ca cele ale unui maraton. Statisticile arata (caci ele ne salveaza ori de cate ori avem nevoie de date cat se poate de exacte) ca varsta medie a persoanelor care au cele mai bune performante intr-o cursa lunga este pentru barbati de 27 de ani, iar pentru femei 29 de ani. Tot statisticile spun ca participantii mai tineri ai unui maraton sunt cu 4% mai inceti decat media, in schimb, cei mai mari de varsta cu 2%. Lucru care poate sa insemne ca un alergator de 18 ani poate avea acelasi timp ca unul de 60. Interesant, nu?

4. Oamenii alerga in curse de lunga durata si la 90 de ani

Cel mai in varsta barbat care a alergat la un maraton a fost Fauja Singh, care la 101 ani (!!!) a terminat Maratonul din Londra dupa 7h 49 21. Cea mai in varsta femeie, in schimb, a fost Gladys Burrill, care a participat in 2010, la 92 de ani, la Maratonul din Honolulu.

5. Alergatorii ard foarte multe calorii

De fapt, numarul de calorii care sunt arse in timpul alergarii depind nu numai de numarul de kilometri parcursi, ci si de numarul de kilograme ale persoanei. O formula pe care am gasit-o si care iti poate fi utila ca sa calculezi exact numarul de calorii pe care il consumi in timpul alergarii este sa inmultesti greutatea ta in pounds (1kg=2 lbs) cu 0.63 si apoi sa multiplici cu numarul de kilometri. Dar o data ce esti in forma vei arde mai putine calorii. Atunci solutia va fi sa alergi mai mult sau cu  viteza mai mare.

6. Alergarea poate fi si parte dintr-un examen

Cei care fac parte din fortele armate poate sa iti confirme, asta daca tu nu esti deja parte dintre ei. Daca te intereaza sa te inrolezi sau sa aplici pentru Academia de Politie intereseaza-te care sunt timpii minimi pe care trebuie sa ii depasesti pentru a fi acceptata. Nu uita ca, o data ce te afli in cadrul unei astfel de institutii, trebuie sa dai probe fizice o data sau de doua ori pe an. Important este sa te mentii in forma.

Foto: silhouette of young woman jogging on the beach from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet