6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre eroziunea acida a smaltului

Acorzi o atentie deosebita sanatatii dintilor tai, te speli cu regularitate, folosesti tratamente de albire si, totusi, nu esti multumita de felul in care arata zImbetul tau. ti se pare ca dintii si-au pierdut stralucirea si nici dimensiunea lor nu mai e aceeasi? Poate nu ai luat in calcul toate pericolele ce-i pot afecta. Iata citeva dintre cele mai putin cunoscute.

6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre eroziunea acida a smaltului

1. Secolul XX a inregistrat progrese uriase in ceea ce priveste sanatatea dentara. Cariile si afectiunile den­tare in general sint acum tinute sub control si longevitatea dentitiei naturale a fost extinsa in mod spectaculos. Meritul cel mai mare pentru acest succes il are imbu­na­tatirea igienei orale. Si totusi, oricita grija am avea de dintii nostri, la un moment dat, in mod inevitabil, incep sa cedeze. Specialistii cred ca principalul vinovat pentru acest fenomen este eroziunea acida a smaltului.

Ero­ziu­nea dintilor reprezinta pierderea ireversibila a smaltului dentar (invelisul exterior al dintelui), cauzata de atacuri acide, nebacteriene. Un dinte erodat prezinta de obicei goluri pe suprafata si o margine zimtata, iar dentina, ce are o culoare mai inchisa si mai galbuie, este ex­pusa. Dizolvarea structurii dentare mineralizate apare in urma contactului cu factori interni (reflux gastro-esofagian, de exemplu) sau externi (bauturi acide, ci­trice). De fiecare data cind dintele intra in contact cu mincarea sau cu o substanta acida, smaltul se inmoaie pentru o perioada scurta de timp, pierzind din continutul de minerale. Saliva neutralizeaza insa acest atac acid, refacind echilibrul natural. Daca aceste atacuri acide sint repetate, saliva nu reuseste sa faca fata si mici particule de smalt pot fi pierdute prin periaj. Astfel, de-a lungul timpului, suprafata dintelui incepe sa se erodeze.

2. Zaharul nu este singurul inamic al dintilor. Mincarurile si bau­turile acide (cu pH scazut, precum bomboanele acri­soare, bau­turile racoritoare, chiar si cele fara zahar, sucurile sau unele ceaiuri de fructe, unele vinuri) sint la fel de daunatoare sanatatii dentare precum ce­le dulci. (Testele au demonstrat ca bomboanele acrisoare, de exem­plu, au un pH foarte scazut, comparabil cu cel al acidului de baterii.) Efectul? „Topesc' smaltul dintilor datorita eroziunii acide. Ce poti face pentru a diminua efectele nefaste? Spe­cialistii recomanda sa consumi bauturile acide cu paiul pentru a evita contactul cu dintii si sa nu plimbi lichidul prin gura, ci sa-l inghiti imediat. Incheie masa consu­mind lapte sau brinza, pentru a neutra­liza acidul. Dupa masa, cla­tes­te-ti gura cu apa, timp de 30 de se­cun­de sau mesteca guma fara za­har, pentru a stimula produce­rea de saliva. Dupa ce ai consu­mat alimente sau bauturi acide, as­teapta cel putin o ora pina la periaj. Ast­fel, din­tii au timp sa-si reca­pete con­tinutul mineral. Pe­riajul trebuie facut cu o perie cu pe­rii moi, iar pas­ta de din­ti trebuie sa aiba un grad scazut de abraziune si sa fie bogata in fluor cu rol de remine­ralizare a smaltului.

3. Bulimia si refluxul gastric distrug smaltul dintilor. Multi buli­mici au fost descoperiti si dia­g­­nos­ticati in urma unei vizite la dentist. Ero­ziunea acida a smaltu­lui este unul dintre semnele cele mai evidente ale unui comportament bulimic.

4. Citeva exemple de alimente si bauturi cu un nivel scazut de aciditate ar fi: vinul rosu, care are un pH de 3,4; sucul de mere/portocale, cu un pH cuprins intre 3,4-3,7; grapefruitul, care are un pH de 3,2. pH-ul nu este singurul factor pe care trebuie sa-l avem in vedere cind vorbim de eroziunea acida, pentru ca indi­cele de aciditate este legat si de cantitatea de saliva necesara pentru a neutraliza substantele acide. De exemplu, apa carbogazoasa are un po­tential redus de eroziune deoarece este neutralizata cu usurinta.

5. Eroziunea acida afecteaza atit adultii, cit si copii, insa studiile arata ca prevalenta la copii este in crestere, mai ales datorita faptului ca alimentatia celor mici contine intr-o proportie destul de mare alimente si bauturi acide, precum sint fructele si sucurile de fructe sau bauturi carbogazoase.

6. Unul din patru adulti trecuti de 60 de ani si-a pierdut complet dantura. Pentru a nu face parte din acest contingent nefericit, tine cont de citeva reguli simple: un program riguros si corect de igiena orala trebuie sa includa periajul dentar de doua ori pe zi si folosirea atei dentare macar o data pe zi; trebuie sa ai o dieta echilibrata; vizitele regulate la dentist (din sase in sase luni) pentru o curatare profesionala a danturii si un examen amanuntit pot prelungi spectaculos viata dintilor tai.

Arhiva revistei ELLE

Foto:Hepta
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet