1. S-ar putea sa slabesti cateva kilograme
Un studiu publicat in jurnalul medical Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics confirma faptul ca eliminarea carnii din alimentatie te ajuta sa slabesti. Pentru ca, odata cu proteinele, atat de necesare tesuturilor noastre, consumam si grasimi sau toxine ce ne ingreuneaza metabolismul.
2. E posibil sa te balonezi – dar tot raul spre bine
Odata cu adoptarea unei diete vegetariene, e posibil sa castigi mai multe bacterii bune la nivelul intestinelor. Insa acest lucru iti poate provoca o usoara balonare, cel putin la inceput. Pentru ca sistemul nostru digestiv e construit in asa fel incat sa fie capabil sa digere atat plante, cat si carne, iar acest lucru nu se schimba odata cu noua ta dieta. Insa carbohidratii din legume iti pot schimba populatia bacteriana din intestine. Dar tractul tau gastrointestinal se va obisnui cu acest tip de alimentatie dupa o perioada de acomodare, astfel vei scapa de senzatia de balonare aferenta schimbarii stilului de viata.
3. Iti pui inima la adapost de afectiuni cardiace
Mai multe studii ample au comparat starea de sanatate a vegetarienilor cu cea a persoanelor cu o dieta mixta, care au stiluri de viata similare. Si s-a constatat ca decesul provocat de boala cardiaca ischemica (determinata de ingustarea severa sau inchiderea arterelor) a fost de 24% mai scazuta la vegetarieni decat la persoanele care consuma carne. Si acest lucru e datorat, in mare parte, unui nivel scazut de inflamare la nivelul organismului.
4. Ai putea sa-ti pierzi gustul
Zincul e un component biochimic foarte potent, care sprijina multe functii in organism si se ingrijeste inclusiv de integritatea sistemului imunitar. Dar aceast mineral care se gaseste din plin in scoici si in carnea rosie este vital si unor simturi elementare, precum auzul si gustul. Intr-un studiu realizat de Universitatea din Tokushima, Japonia, s-a constatat ca deficitul de zinc e unul dintre principalii vinovati ai pierderii gustului. De aceea vegetarienii trebuie sa se asigure ca isi iau din alimentatie (sau ca isi suplimenteaza) consumul de zinc. Si pentru ca legumele si nucile care contin zinc sunt compuse din substante care pot impiedica absorbtia mineralelor, vegetarienii au nevoie de zinc cu 50% mai mult decat persoanele care consuma carne.
5. Muschii tai ar putea avea nevoie de timp pentru a se reface
Proteinele sunt esentiale pentru structura muschilor. Acest lucru nu este negociabil, insa sursa ta de proteine poate fi. Atat legumele cat si carnea pot contribui la bunastarea tesutului muscular, insa o dieta vegetariana este o solutie care actioneaza mai lent. De aceea nutritionistii recomanda vegetarienilor sa consume proteine sub forma lichida (lichidele sunt absorbite mai usor de organism) dupa efort fizic, pentru a ajuta muchii sa se refaca. Ideal ar fi sa-ti faci un smoothie din lapte de cocos, lapte de migdale, lapte de orez si lapta de soia, la care sa adaugi carbohidrati sub forma unui fruct proaspat. Nu uita ca gladiatorii cei musculosi erau porecliti mancatori de orz’.
6. Probabil vei avea nevoie de niste suplimente, dar nu exagera!
Studiile sugereaza ca vegetarienii au parte de aceeasi cantitate de fier precum cei care au cei cu o dieta omnivora. De asemenea, se pare ca beneficiaza de cantitatea optima de calciu si de vitamina B12, esentiala functionarii optime a sistemului nervos. Insa daca te ingrijoreaza carenta unei vitamine, poti recurge la suplimentele nutritive.
Dacă ai ales şi tu acest regim pentru alimentaţia ta, îţi recomandăm câteva rețete vegetariene simple și delicioase.
Foto: Imaxtree