6 efecte negative ale pilulelor contraceptive

Chiar dacă te ajută să previi o sarcină nedorită, pastilele contraceptive pot avea o mulțime de efecte adverse, de la creșterea în greutate până la greață și sângerări neregulate.

6 efecte negative ale pilulelor contraceptive

Poate fi dificil să găsești metoda contraceptivă potrivită pentru tine, iar uneori, chiar și dacă o găsești, te alegi cu câteva efecte adverse. Mai rar se întâmplă să o găsești pe cea care nu are niciun efect advers, mai ales că fiecare organism reacționează diferit la hormoni.

În unele cazuri, aceste efecte pot fi asemănătoare cu cele ale unei sarcini. Efectele ar trebui să dispară după 2-3 luni, însă, dacă nu dispar, ar fi timpul să schimbi metoda contraceptivă. Nicio metodă contraceptivă nu îți poate garanta siguranță 100% împotriva sarcinilor nedorite. Nu uita, înainte de a începe orice tratament contraceptiv consultă un medic.

Iată unele dintre cele mai comune efecte ale hormonilor cauzate de pastilele anticoncepționale, dar și schimbările pe care ar trebui să le faci în stilul de viață:

1. Balonare

Dacă te simți destul de des așa, mai întâi, ai grijă la ceea ce mănânci. Concentrează-te pe dieta pe care o urmezi și nu mai mânca alimente care te fac să te simți balonată. Ferește-te de broccoli, varză de bruxelles, varză și conopidă. De asemenea, și lactatele pot fi vinovate de acest lucru, iar lactatele fără grăsime te pot ajuta să păstrezi un echilibru. Mănâncă mai mult pepene, castravete, roșii, sparanghel sau țelină.

2. Sensibilitate a sânilor

Dacă îți simți sânii inflamați, sentiment care nu este deloc plăcut, încearcă să adaugi câteva vitamine regimului tău zilnic. Vitaminele precum calciu, vitamina B, vitamina E și omega-3 sunt potrivite în cazul balonării, inflamațiilor, dar și a sensibilității sânilor.

3. Sângerări neregulate

Dacă observi că ai sângerări, destul de ușoare, între menstruații, este probabil să aibă legătură cu tratamentul contraceptiv pe care îl urmezi. Trebuie să fii foarte disciplinată atunci când urmezi un astfel de tratament. Însă, importantă este doza. Cu cât iei o doză mai mică de hormoni, cu atât ești mai predispusă la aceste sângerări între ciclurile menstruale.

4. Greață

Din păcate, este un efect destul de subtil și comun al tratamentelor contraceptive. Senzația de greață apare chiar odată cu începutul tratamentului, însă, vestea bună este că, dispar odată cu trecerea timpului. Este recomandat ca pilula să fie luată după masă sau înainte de culcare, mai ales dacă observi că senzația de greață persistă.

5. Dureri de cap

Pe parcursul unui tratament contraceptiv, durerile de cap persistente sau chiar migrenele sunt des întâlnite. Dacă observi acest lucru, încetează tratamentul și găsește o altă metodă contraceptivă pentru a evita o posibilă sarcină. Pentru început, poți lua și ibuprofen, care de cele mai multe ori dă rezultate, dar, uneori, reducerea dozei de estrogen sau schimbarea formulei te poate ajuta.

6. Schimbări de dispoziție

Hormonii și emoțiile merg mână în mână. Dacă te simți rău, nu dormi așa cum trebuie, poate fi greu să urmezi un tratament contraceptiv, și mai ales fără să nu iei și medicamente antidepresive. În aceste situații, este mai ușor să încerci o formulă diferită a pilulelor, în loc să urmezi și un alt tratament în paralel, lucru care nu este deloc benefic.

Citește și:
10 alimente bogate în vitamina A pe care să le adaugi dietei tale

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet