Pe calendar, iarna a ajuns aproape la jumătate, uitându-ne pe geam însă, am un sentiment că este abia începutul…
Și chiar dacă avem și câteva motive să iubim iarna: ne bucurăm de prima zapadă, mergem la ski, bem ceaiuri aromate și petrecem mai mult timp acasă cu cei dragi, împreună cu această distracție, apar și câteva dezavantaje: zilele mai scurte înseamnă o expunere redusă la soare, temperatura rece aduce cu ea riscul răcelilor, mai puține opțiuni pentru mâncare proaspată iar pielea si părul devin uscate și își pierd din strălucire.
Sezonul de iarnă afectează corpul uman, la fel ca orice altă parte a naturii. Suntem însă cu adevărat sortiți să suferim pe perioada iernii?
Pe lângă a fi activi, a ne feri de frig și a manca o dietă echilibrată, ce mai poate să ne ajute este să ne oferim corpului un boost de vitamine și minerale, cunoscute pentru a echilibra efectele iernii asupra corpului.
Vitamina C oferă protecție împotriva deficiențelor sistemului imunitar – în special în prevenirea frigului și a gripei – ajutând în același timp organismul să detoxizeze, hrăneste pielea si menține oasele și dinții puternici.
Consumul de aproximativ 200mg de vitamina C pe zi este suficient pentru a stimula imunitatea si poate fi usor consumata prin 5 portii de fructe si legume.
Unde o gasesti: ardei gras, legume cu frunze verzi, citrice, kiwi, roșii, broccoli.
Cei mai mulți dintre noi devin deficienți în vitamina D în timpul iernii, deoarece cel mai sigur mod de a o obține este prin expunerea la soare. Fără ea, sănătatea si starea de bine are de suferit. Vitamina D ne ajută să absorbim și să metabolizăm minerale esențiale, promovează dezvoltarea adecvată a celulelor și regleaza sistemul imunitar, toate esențiale pentru prevenirea bolilor.
O doză zilnică de vitamina D de 1000-4000 UI ar trebui să fie suficientă pentru a asigura nivelul optim in corp.
Unde o gasesti: petrece afară în lumina soarelui cel puțin 15 minute pe zi. De asemenea, poti obține vitamina D în alimente prin ciuperci! Studiile arată că ciupercile expuse la lumina soarelui pot multiplica conținutul lor de vitamina D cu peste 1000 de ori!
Daca te simți epuizat și letargic în zilele reci de iarnă, lipsa fierului ar putea fi motivul. Nu numai că fierul ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic pe tot parcursul sezonului rece, dar ajută și la menținerea energiei ridicate. De asemenea, fierul, o componentă esențială a hemoglobinei, ajută la transportul oxigenului în restul corpului, hrănind toate organele, astfel încât acestea să funcționeze optim.
Unde il gasesti: fasole, naut, mazare, spanac, quinoa, legumele cu frunze verzi
Zincul acționează ca un antioxidant în organism, distrugand radicalii liberi, ajutând la repararea țesuturilor, echilibrarea hormonilor. Acest mineral esential luptă împotriva infecțiilor prin eliberarea anticorpilor impotriva infecțiilor. Fără acesta, este posibil să te simți obosit, fara energie, o stare deja cunoscuta de multi în timpul iernii!
Unde il gasesti: spanac, fasole, semințe de dovleac și caju.
Corpul uman este format din trilioane de microbi. Suna ciudat, dar putea spune ca suntem mai mult bacterie decat om. Aceste minuscule creaturi formeaza o armata internă in corp, care luptă impotriva agresorilor. Pentru asta trebuie să le mentinem sanatoase si fericite, adica sa le oferim si lor hrana de care au nevoie ca sa prospere, mai precis alimente bogate în fibre și nutrienți, o mulțime de legume și probiotice care vor stimula ecosistemul interior. Pe lângă curățarea toxinelor și a metalelor grele din corp, aceste bacterii sănătoase ajuta la reglarea absorbției grăsimilor, prevenirea obezitatii și îmbunătățirea calitatii pielii, precum și la starea de spirit.
Unde le gasesti: iaurt de cocos, varza murata, castraveti in saramura, miso, kombucha, fibre de plante – salcâmul și psyllium, fructe și legume organice (care conțin si ele trilioane de bacterii, la fel ca si corpul uman).
Nutrienții, în formă lor completă din mancare, sunt întotdeauna cea mai buna alegere, dar un supliment poate asigura cantitătea adecvata de care corpul are nevoie, mai ales in perioade deficitare.
Nimic nu este insa o soluție magica. Utilizarea suplimentelor ca o scuză pentru a nu consuma alimente bogate în nutrienți sau pentru a ignora semnalele interne pe care ti le ofera coprul tau trebuie evitata. Vitaminele pot fi necesare în anumite situații, dar nu uita, mâncarea vine întotdeauna pe primul rând.