5 simptome surprinzătoare ale diabetului, la care trebuie să fii atentă

Nu toate cazurile de diabet de tip 2 se prezintă cu simptome evidente – sete și amorțeală a mâinilor sau a picioarelor. Uită-te și după alte semne subtile care ar putea arăta că ceva este în neregulă cu nivelul zahărului în sânge.

Iată câteva aspecte la care ar trebui să fii mai atentă:


1. Ai observat schimbări neplăcute ale pielii

Petele închise, vineții pe piele – de obicei în spatele gâtului, pe coate – sunt considerate des un semn al unui nivel prea mare al zahărului în sânge. Chiar dacă aceste pete pot fi provocate și de genetică sau de schimbări hormonale, tot este bine să îți testezi glicemia.

Un nivel mare al insulinei provoacă creșterea celulelor pielii și a melaninei, pigmentul care înnegrește semnele. Un test de sânge poate arăta dacă ai deja diabet, sau, cel mai probabil dacă ești pe cale să dezvolți această afecțiune. Scăderea în greutate – chiar și 5 kilograme – va micșora probabil nivelul zahărului în sânge. Altfel, petele pot fi tratate cu terapia prin laser.


2. Vederea ta s-a îmbunătățit subit

Ne pare rău dar, dacă dintr-odată poți renunța la ochelari, nu este neapărat un lucru bun. Deși vei citi des că vederea încețoșată poate fi un simptom al diabetului, de fapt, aceasta se poate schimba atât în rău, cât și în bine. De ce? Diabetul modifică nivelul lichidelor în organism, inclusiv în interiorul ochiului, ceea ce duce la modificări ale vederii.

3. Pielea este uscată și iritată

Ți se pare stupid să menționezi mâncărimile atunci când te duci la doctor? Nu este. Diabetul zaharat influențează circulația sângelui, ceea ce poate duce la uscăciune și mâncărimi. Dacă o cremă normală nu tratează mâncărimea, spune-i de acest simptom doctorului tău.

4. Nu mai auzi la fel de bine ca înainte

Dacă ai nevoie să dai volumul televizorului mai tare decât de obicei sau îi pui pe oameni să repete atunci când vorbești cu ei, este cazul să îi spui doctorului tău că ai nevoie de o testare a glicemiei. Pierderea auzului poate fi unul din simptomele importante ale diabetului. Specialiștii cred că această boală afectează vasele de sânge și nervii urechii interioare, ceea ce duce la slăbirea auzului.


5. Sforăi foarte tare

Aproape jumătate din bolnavii de diabet de tip 2 au probleme cu respirația în timpul somnului. Dacă suferi de această afecțiune, caracterizată de sforăit zgomotos și somnolență în timpul zilei, este bine să îți verifici nivelul de zahăr din organism. Un studiu a demonstrat că 23 la sută dintre pacienții care suferă de apnee, o tulburare de somn des întâlnită, au făcut diabet după aproximativ 5 ani. Relația dintre cele două nu este complet înțeleasă, dar pacienții care au probleme cu somnul eliberează hormoni de stres în timpul somnului, ceea ce poate mări glicemia.


Citește și:
8 moduri surprinzătoare prin care îți distrugi dantura

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet