5 sfaturi utile pentru începători atunci când vine vorba de sport

Unul din lucrurile pe care ți le-ai propus este să mergi la sală. Când începi orice program de exerciții este important să îți cunoști limitele și să nu te expui vreunui risc de accidentare, mai ales dacă a trecut ceva timp de când n-ai mai făcut sport.

Iată câteva sfaturi pentru a arde caloriile fără să te accidentezi.


1. Începe ușor

Nu începe imediat să faci exerciții de 5 ori pe săptămână – este rețeta pentru dezastru. Este mai bine să începi ușor, de la câteva zile pe săptămână pentru a vedea cum reacționează corpul tău. Cea mai bună recomandare este să faci exerciții de 2-3 ori pe săptămână pentru aproximativ 30 de minute pe zi. Dacă nu ai mai făcut de foarte mult timp sport, poți începe cu 1-2 zile și apoi poți mări treptat.

2. Învață când trebuie să faci stretching

Să începi exercițiile fizice cu stretching poate părea cea mai bună variantă, dar de fapt, s-ar putea să te expui unui risc de accidentare. După ce ai făcut încălzirea, îți poți întinde mușchii pentru 15 secunde, în acest fel scăzând șansele de a te răni.


3. Încearcă mai multe tipuri de exerciții

Indiferent dacă îți dorești să slăbești sau doar să îți crești masa musculară, este bine să ai un program mixt de exerciții. Poți alterna aerobicul cu sala de forță pentru a obține corpul pe care ți-l dorești. Chiar și așa încearcă să nu faci aceleași exerciții zilnic.

Nu alerga zilnic. S-ar putea să te plictisești și să nu îți mai placă. Încearcă mersul pe bicicletă sau orice altceva îți face plăcere. Dacă iubești să joci baschet sau tenis, fă acest lucru pentru că e mult mai ușor să respecți un program atunci când îți place ceea ce faci.

4. Cunoaște greutatea potrivită pentru tine și modul corect de a te folosi de ea

Cei mai mulți oameni sunt confuzi atunci când intră într-o sală de sport, dar le este teamă să ceară ajutorul. Dacă nu știi ce exerciții ți se potrivesc sau cum funcționează un aparat, cel mai bine este să întrebi pe cineva, pentru a evita riscul de a te răni. În plus, cei mai mulți începători aleg cea mai mare greutate – o greșeală importantă.


Când lucrezi pentru prima oară cu un aparat, începe cu cea mai mică greutate și crește treptat. Nu ar trebui să crești greutatea cu mai mult de 10% într-o săptămână sau riscul de a te răni crește considerabil.

5. Învață când trebuie să iei o pauză

Când oamenii se apucă de exerciții fizice sunt foarte entuziasmați și vor să se ducă zilnic la sală. Cu toate acestea, dacă nu ii dai corpului tău șansa de a de odihni riști să îți faci singură rău. Performanța va scădea și vei intra într-un cerc vicios, iar corpul tău nu se va reface complet.


Dacă ai febră musculară după sală, este un lucru bun – doar dacă nu te doare foarte tare. Încearcă să nu iei o pastilă de durere, îți poate afecta organismul. Lasă totul să se refacă în mod natural.

Citește și:
Cele mai bune ceaiuri pentru slăbit, pe care merită să le încerci

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet