Alimentele care conțin grăsimi pot fi destul de periculoase dacă nu avem grijă să alegem acele grăsimi sănătoase și benefice organismului nostru.
Foarte mulți dintre noi evităm destul de mult să includem în alimentația noastră mâncărurile cu foarte multe calorii, iar aici ne putem referi la cele de tip fast-food, băuturile carbogazoase sau dulciurile. Acestea sunt doar o parte dintre ele și, cu toate că pe termen scurt pot fi o soluție la îndemână, pe termen lung ne pot afecta sănătatea.
Nu spunem că ar trebui să le elimini complet din alimentație, ci mai degrabă să păstrezi un echilibru și să alegi alternative sănătoase deoarece un consum crescut de grăsimi poate duce la acumularea unor kilograme în plus, obezitate, boli de inimă sau chiar diabet. Află în continuare ce se întâmplă în organismul tău atunci când mănânci alimente bogate în grăsimi:
Grăsimile sunt destul de greu de digerat, iar din acest motiv, dacă le vei consuma în exces, te poți confrunta cu balonare, dureri de stomac, crampe sau chiar diaree. În plus, pe termen lung, dacă nu acorzi atenție alimentației tale, aceste afecțiuni pot duce și către sindromul intestinului subțire sau pancreatită cronică.
Dacă ești obișnuită să mănânci alimente bogate în grăsimi, probabil ai observat că ai acumulat și câteva kilograme. Chiar dacă sunt extrem de gustoase și sunt o modalitate rapidă și la îndemână, specialiștii ne dau și soluții și ne recomandă să încercăm să ne preparăm acasă ceea ce dorim să mâncăm, alegând variante mult mai sănătoase și cu mai puține calorii.
O alimentație bogată în grăsimi poate duce la creșterea tensiunii arteriale. În urma unui studiu, s-a descoperit faptul că persoanele care au mâncat una sau mai multe porții de pește prăjit pe săptămână aveau un risc de 48% mai mare de insuficiență cardiacă față de persoanele care au mâncat doar o dată sau de trei ori pe lună. Astfel, medicii ne recomandă să reducem cât de mult putem din alimentația noastră mezelurile, semipreparatele, mâncărurile procesate, dulciurile, dar și lactatele.
Un alt motiv pe care ar trebui să îl iei în considerare ar fi că poți avea diverse probleme cu tenul, cum ar fi acnee. Un studiu realizat la peste 5.000 de adolescenți a dezvăluit faptul că un consum regulat de grăsimi crește riscul de a avea acnee cu 17%.
Conform unui studiu, persoanele care consumă grăsimi de 3 ori pe săptămână au un risc crescut de diabet de tip II cu 15%, iar persoanele care consumă de 7 ori cu 55%. Printre principalii factori de risc ce te pot predispune la diabet de tip II se numără obezitatea și sedentarismul, dar și o alimentație bogată în grăsimi. Nu ar trebui să îți faci griji deoarece experții ne dau și câteva alternative de grăsimi sănătoase, iar aici putem include avocado, măsline, pește gras, tofu sau diverse semințe, cum sunt cele de in, dovleac, susan sau de floarea soarelui.
Foto: Arhiva ELLE