5 idei false despre dantura

Chiar daca vremurile in care ne temeam sa mergem la dentist au apus de mult, inca mai suntem bantuiti de povesti transmise din generatie in generatie. Iata 5 mituri complet neadevarate de care ar trebui sa uiti!

Mit #1: Zaharul este principalul vinovat pentru deteriorarea dintilor


Realitate: zaharul in sine nu poate fi singurul vinovat pentru deteriorarea dintilor. Mai degraba acidul generat de bacteriile din cavitatea bucala atunci cand mananci zahar ataca suprafata dintilor. Aceste bacterii produc un acid foarte nociv de fiecare data cand consumi carbohidrati. De asemenea, trebuie sa stii ca nu conteaza atat de mult cantitatea de zahar pe care o consumi, ci durata expunerii dintilor la acid.

Mit #2: Albirea dintilor ataca smaltul acestora

Realitate: partial adevarat; depinde ce substante folosesti si cum le folosesti. Daca produsele folosite nu au un continut de carbamid peroxid mai mare de 10%, atunci nu afecteaza smaltul, conform studiilor. De asemenea, nu trebuie sa folosesti aceste produse mai des decat este indicat de catre producator. Daca totusi esti ingrijorata, alege produse care au in compozitia lor calciu, magneziu si alte substante care refac smaltul dintilor.


Mit #3: Dintele se dizolva daca il lasi peste noapte in suc acidulat

Realitate: acest mit a luat nastere in urma unei campanii din 1950 prin care se dorea alertarea consumatorilor cu privire la efectele negative ale sucurilor acidulate. Totusi, incercarile de a pune in practica experimentul cu dintele a aratat ca toata povestea este exagerata, dintele nu numai ca nu se dizolva peste noapte, dar nu se dizolva nici dupa cateva zile. Trebuie totusi sa tinem cont de faptul ca toate sucurile acidulate si bauturile energizante contin acizi care scad PH-ul salivei si ataca smaltul dintilor.

Mit #4: Folosirea atei dentare este necesara doar pentru indepartarea resturilor de mancare

Realitate: ata dentara trebuie folosita obligatoriu chiar si atunci cand nu vedem resturi de mancare ce ar trebui indepartate, si asta pentru ca ata indeparteaza si placa dentara pe care nu o putem curata cu ajutorul periutei de dinti. Placa dentara este o substanta lipicioasa care se formeaza pe suprafata dintelui la fiecare interval de 12 ore. Placa contine bacterii, care combinate cu acidul produs de zahar, ataca smaltul dintilor, provocand in timp gingivita sau caderea dintilor. Concluzia este ca ar trebui sa folosim ata dentara zilnic.


Mit #5: Daca folosesti guma de mestecat dupa masa, nu mai trebuie sa folosesti periuta si pasta de dinti

Realitate: guma de mestecat fara zahar creste productia de saliva, care actioneaza ca un lubrifiant si ajuta la indepartarea reziduurilor de mancare. Saliva contribuie totodata la neutralizarea acizilor care ataca smaltul dintilor. In plus, guma contine de cele mai multe ori calciu, magneziu si un substitut pentru zahar, numit xylitol, care protejeaza smaltul si previn afectiunile dintilor.

Chiar si asa, este esential sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, acesta fiind singura modalitate de indepartare a placii dentare.

Text: Ana Toma
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet