5 mituri despre dieta fara gluten

Dieta fara gluten este foarte populara in ultima vreme – insa cat de adevarate sunt informatiile pe care le avem in legatura cu aceasta proteina?

5 mituri despre dieta fara gluten

Cele mai multe persoane cred ca produsele fara gluten sunt automat mai sanatoase, dar si ca au un gust mai putin placut decat cele care contin gluten.

Mit: Vei slabi daca renunti la gluten

Produsele care sunt etichetate drept ‘fara gluten pot contine mult mai multi carbohidrati care vor compensa pentru lipsa glutenului, deci nu este obligatoriu ca ele sa fie mai potrivite pentru o cura de slabire. In schimb, o dieta fara gluten care sa te ajute sa pierzi in greutate inseamna sa inlocuiesti produsele ce contin gluten cu mai multe fructe, legume si carne slaba, si nu cu variantele fara gluten ale acelor produse.

Mit: Produsele fara gluten nu au un gust la fel de bun

Participantii la un studiu legat de perceptiile pe care oamenii le au despre gluten nu au sesizat nicio diferenta si niciun gust neobisnuit in produsele fara gluten, insa cei mai multi au perceput produsele fara gluten ca fiind mai sanatoase. Lipsa glutenului nu are de ce sa schimbe gustul unui produs, deci, daca ai motive intemeiate, poti consuma variantele fara gluten cu incredere, nu vei pierde nimic in ceea ce priveste gustul.

Mit: Eliminarea glutenului inseamna mai putine probleme cu stomacul

Expertii spun ca nu exista nicio dovada ca renuntarea la gluten iti va asigura o digestie mai buna, decat in cazul in care chiar ai o sensibilitate sau o afectiune necompatibila cu consumul de gluten. Totusi, o mare parte dintre persoanele chestionate cred ca glutenul poate cauza probleme digestive pentru oricine, ceea ce este gresit.

Mit: Iti vei imbunatati dieta generala

In timp ce aproape o treime din participantii la studii cred ca este mai bine sa renunti la gluten pentru bunastarea generala, nutritionistii spun ca este mai degraba exact pe dos: persoanele care renunta la produsele cu gluten pot duce lipsa de alte substante nutritive care exista impreuna cu glutenul si sunt si ele eliminate in variantele gluten-free. De exemplu, putem duce lipsa de acid folic, un element foarte important pentru sanatate, mai ales pentru femeile insarcinate.

Mit: Toate produsele fara gluten sunt mai sanatoase decat variantele lor cu gluten

Produsele fara gluten nu sunt automat mai sanatoase decat altele, poate chiar dimpotriva. Acest lucru este cauzat de faptul ca producatorii vor folosi mai multe ingrediente diferite pentru a compensa pentru lipsa glutenului, iar aceste substante, precum grasimi si zaharuri, pot fi mult mai daunatoare.

In concluzie, nu este bine sa renunti la gluten fara sa te gandesti bine la consecinte – un astfel de regim nu numai ca nu te va ajuta sa slabesti sau sa devii mai sanatoasa, ci iti poate chiar dauna daca nu esti atenta la ingredientele ascunse din produsele fara gluten.

Text: Anca Alexe
Foto: Blackberry pie bars from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet