5 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre cancerul la san

Cateva lucruri despre cancerul la san pe care ar trebui sa le stie orice femeie. Deoarece cunoasterea inseamna putere.

Cancerul la san (sau orice alt tip de cancer) este o afectiune care te poate infricosa peste masura. Si este normal. In acelasi timp, cu cat stii mai multe despre cancerul la san, cu atat vei avea mai multa putere sa faci ceea ce trebuie si, in finalul zilei, sa stai linistita.


1. Cancerul la san este mai comun decat crezi

Cancerul la san apare la 1 din 8 femei. In Statele Unite, cancerul la san este a doua cea mai intalnita afectiune de acest tip, dupa cancerul la piele, la femei. In Romania, 25 de femei sunt diagnosticate zilnic cu cancer la san, iar rata mortalitatii din aceasta cauza se ridica peste cea europeana si chiar si peste cea mondiala, ajungand la 36%. Si desi ai putea crede ca riscul este mai mic pentru femeile cu varste sub 40 de ani, afla ca, in ultimii ani, varsta la care poate aparea un astfel de cancer a scazut. Aceasta se datoreaza mutatiilor genetice.


Citeste si:
Cancerul la san: capcanele feminitatii (I)

2. Tine de tine sa iti cunosti riscurile

Tine numai de tine sa te informezi si sa iei la cunostinta absolut toate informatiile despre tine, despre familia ta si despre mediul in care traiesti pentru a putea fi constienta de riscuri. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care il poti face este sa te interesezi de istoricul familial al bolilor. Asta pentru ca exista anumite gene care, daca exista in ADN-ul tau, iti pot creste riscul aparitiei cancerului la san.

3. Cancerul la san nu se limiteaza, de fapt, la sani

Tesutul sanilor se intinde mai departe de zona decolteului: ajunge pana la clavicula si pana sub brate, asa ca formatiunile de cancer pot aparea si acolo. Atunci cand te palpezi, aminteste-ti sa verifici si acele zone. Daca nu stii cum sa te palpezi corect, roaga-l pe medicul tau sa iti arate metoda corecta data viitoare cand te duci la control.

4. 75 % din cazurile de cancer la san apar la persoane fara antecedente in familie


Desi mai sus am scris ca riscul este mai mare daca in ADN-ul tau sunt prezente genele care determina cancerul, adica BRCA1 si BRCA2, asta nu inseamna ca daca nu ai avut nici o ruda de gradul I care sa fie afectata de cancer poti sa stai linistita. In fiecare an, mii de femei afla ca sunt primele din familiile lor care sufera de aceasta afectiune. Asta pentru ca schimbarile vremurilor pe care le traim ne afecteaza fara sa ne dam seama. Mutatii genetice apar cu fiecare generatie noua, in timp ce organismele umane incearca sa se adapteze noilor timpuri si noilor factori daunatori. Inca nu s-a descoperit exact ce anume cauzeaza cancerul la san insa s-a demonstrat ca mentinerea unei greutati sanatoase si a unui regim alimentar sanatos, fara excese, ajuta la diminuarea riscurilor.


Citeste si:
Cancerul la san: Linistea de dupa furtuna (II)

5. Cancerul la san nu este o sentinta la moarte

Cel mai important lucru de stiut, un lucru care iti va da putere si speranta, este acesta: cancerul la san nu este o sentinta la moarte. Cu cat il depistezi mai devreme, cu atat este mai mare rata de vindecare. Daca este detectat si tratat cat inca este in stadiul I, rata de supravietuire pe 5 ani este 98%. Asadar, cel mai important lucru de retinut este ca trebuie sa fii constienta de riscurile care exista si sa faci ceea ce trebuie facut, fara frica sau rusine: sa mergi la control in mod regulat. Simplu, nu?

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet