Este corect sa spunem ca painea, orezul si pastele sunt in topul alimentelor de care incercam sa ne ferim? Adevarul este ca ai nevoie de acest tip de alimente care sunt bogate in carbohidrati pentru a-ti da energie. In momentul in care nu asimilezi cantitatea necesara de carbohidrati, poti deveni irascibila si poti ajunge sa nu te concentrezi indeajuns.
Exista, insa, doua tipuri diferita de carbohidrati. Cei rafinati care se gasesc in painea alba, pastele albe, zahar, prajituri si biscuiti. Acestia sunt slabi in substante nutritive, iar organismul nostru ii elimina rapid. Atunci cand mananci carbohidrati rafinati in cantitati mari vei avea pentru putin timp un nivel crescut de energie dupa care, inevitabil, te vei simti obosita si senzatia de foame se va face simtita destul de repede.
Pe de alta parte exista si carbohidratii buni, cei complexi, care se gasesc in legume si produse derivate din cerealele integrale. Organismul nostru ii consuma mult mai incet, drept urmare senzatia de foame va aparea mult mai greu. Carbohidratii buni sunt plini de nutrienti precum fibrele, vitaminele si mineralele.
Iata ce trebuie sa stii despre carbohidrati:
1. Daca mananci carbohidrati nu inseamna ca o sa te ingrasi
Studiile arata ca persoanele care urmeaza diete slabe in carbohidrati, slabe in grasimi sau chiar diete mediteraneene pierd aproximativ acelasi numar de kilograme. Acest lucru se intampla pentru ca nu este important ce alegi sa consumi, ci numarul de calorii. Daca asimilezi multe calorii, fie din paine, paste sau orice alt aliment, vei lua in greutate, daca vei consuma un numar redus de calorii, vei scapa de kilogramele in plus.
Care este trucul? Inlocuieste pastele normale cu cele integrale, orezul alb cu cel brun si tine cont de marimea portiilor. Nu trebuie sa fie mai mari decat o minge de tenis. Daca esti tentata sa mananci mai mult de atat, atunci redu portia altui aliment pe care sa il consumi in timpul mesei.
2. Pastele, painea si orezul nu sunt singurele alimente care contin carbohidrati
Legumele, fructele si multe dintre produsele lactate contin carbohidrati. Este adevarat ca cerealele au un continut mai mare, dar exista si leguminoase precum porumbul, cartofii si mazarea care sunt mai bogate in carbohidrati.
Care este trucul? Alege legume slabe in amidon, precum ciupercile, spanacul, varza, salata verde si stevia, dar si fructele (2-3 portii pe zi) si cerealele integrale ( 3-6 portii). Cand este vorba de cereale integrale, portiile sunt impartite astfel: o portie de orez brun sau paste integrale este echivalenta cu o jumatate de ceasca. O portie mai poate insemna o felie de paine (evident din cereale integrale) ori un cartof de dimensiuni mici.
Page: 1 2