Avem o veste buna! Painea si pastele nu mai reprezinta un pericol pentru dieta noastra. Dar iata care sunt conditiile!
Este corect sa spunem ca painea, orezul si pastele sunt in topul alimentelor de care incercam sa ne ferim? Adevarul este ca ai nevoie de acest tip de alimente care sunt bogate in carbohidrati pentru a-ti da energie. In momentul in care nu asimilezi cantitatea necesara de carbohidrati, poti deveni irascibila si poti ajunge sa nu te concentrezi indeajuns.
Exista, insa, doua tipuri diferita de carbohidrati. Cei rafinati care se gasesc in painea alba, pastele albe, zahar, prajituri si biscuiti. Acestia sunt slabi in substante nutritive, iar organismul nostru ii elimina rapid. Atunci cand mananci carbohidrati rafinati in cantitati mari vei avea pentru putin timp un nivel crescut de energie dupa care, inevitabil, te vei simti obosita si senzatia de foame se va face simtita destul de repede.
Pe de alta parte exista si carbohidratii buni, cei complexi, care se gasesc in legume si produse derivate din cerealele integrale. Organismul nostru ii consuma mult mai incet, drept urmare senzatia de foame va aparea mult mai greu. Carbohidratii buni sunt plini de nutrienti precum fibrele, vitaminele si mineralele.
1. Daca mananci carbohidrati nu inseamna ca o sa te ingrasi
Studiile arata ca persoanele care urmeaza diete slabe in carbohidrati, slabe in grasimi sau chiar diete mediteraneene pierd aproximativ acelasi numar de kilograme. Acest lucru se intampla pentru ca nu este important ce alegi sa consumi, ci numarul de calorii. Daca asimilezi multe calorii, fie din paine, paste sau orice alt aliment, vei lua in greutate, daca vei consuma un numar redus de calorii, vei scapa de kilogramele in plus.
Care este trucul? Inlocuieste pastele normale cu cele integrale, orezul alb cu cel brun si tine cont de marimea portiilor. Nu trebuie sa fie mai mari decat o minge de tenis. Daca esti tentata sa mananci mai mult de atat, atunci redu portia altui aliment pe care sa il consumi in timpul mesei.
2. Pastele, painea si orezul nu sunt singurele alimente care contin carbohidrati
Legumele, fructele si multe dintre produsele lactate contin carbohidrati. Este adevarat ca cerealele au un continut mai mare, dar exista si leguminoase precum porumbul, cartofii si mazarea care sunt mai bogate in carbohidrati.
Care este trucul? Alege legume slabe in amidon, precum ciupercile, spanacul, varza, salata verde si stevia, dar si fructele (2-3 portii pe zi) si cerealele integrale ( 3-6 portii). Cand este vorba de cereale integrale, portiile sunt impartite astfel: o portie de orez brun sau paste integrale este echivalenta cu o jumatate de ceasca. O portie mai poate insemna o felie de paine (evident din cereale integrale) ori un cartof de dimensiuni mici.
3. Organismul tau arde carbohidratii indiferent de ora la care ii consumi
Daca te gandesti sa pierzi din kilogramele in plus, sa consumi la pranz sau la cina o portie de orez nu iti influenteaza in niciun fel dieta. Dar pentru ca tindem sa consumam mai multa mancare seara, trebuie, totusi, sa fim atente cu cantitatea de carbohidrati. Nu uita ca este vorba de caloriile pe care asimilam.
Sfatul nostru: Daca nu reusesti sa reduci carbohidratii, evita-i pentru cateva saptamani, dupa care ii poti adauga din nou dietei tale (in cantitati controlate, bineinteles).
4. Culoarea inchisa a alimentelor nu inseamna neaparat continut de cereale integrale
Multe dintre produsele facute din cereale integrale ( ex.: faina de ovaz) sunt deschise la culoare. In industria alimentara se folosesc, de cele mai multe ori, coloranti alimentari pentru ca produsele sa arate ca si cum ar proveni, in cazul acesta, din categoria cerealelor integrale.
Sfatul nostru: Inainte de a cumpara orice fel de aliment, verifica lista ingredientele. Doar asa poti fi sigura ca ceea ce crezi ca achizitionezi este cu adevarat ceea ce pare. Tine cont de fapul ca pe ambalaj poate fi scris multi-cereale' sau facut din cereale integrale', insa acest lucru nu iti garanteaza ca are un continut de 100% de cereale. Cel mai bine este sa alegi produsele pe care scrie in mod exact care este procentajul de substante pe care il contine, dar si pe cele pe al caror ambalaj apare cuvantul cereale', inclusiv tipul acestora (ovaz, secara, grau). Dar nu numai asupra tipului de cereale trebuie sa fii atenta, ci si asupra celorlalte ingrediente. Citesti despre o cantitatea mare de zahar, grasimi si ingrediente procesate ale caror nume nu reusesti sa le pronunti? Ei bine, un singur lucru este de facut! Pune produsul inapoi pe raft!
5. Poate fi gustos sa mananci alimente care contin cereale integrale
Multe persoane evita pastele integrale pentru ca li se pare ca au un gust ciudat. Sa nu le lasi sa fiarba prea mult le va oferi un gust placut. Poate preferi insa, o portie de orez 100% brun sau paste din quinoa. Orice ai alege din categoria cerealelor integrale, gandeste-te cat de sanatoase sunt acestea. Si pentru ca este posibil sa fii o persoana pretentioasa in ceea ce priveste mancarea, sunt sigura ca, in cele din urma, vei gasi cateva retele pe placul tau. Important este sa incerci!
Foto: Top view on plane with raw homemade pasta from Shutterstock