Ești mândră de faptul că mănânci numai alimente organice și nu te-ai atinge de mâncare procesată nici în ruptul capului. În realitate, s-ar putea să îți fi scăpat câteva aspecte.
Am întrebat așadar nutriționiștii care sunt cele mai frecvente greșeli pe care chiar și cei cu o dietă extrem de riguroasă le fac.
Indiferent că iei micul dejun acasă sau în oraș, faci tot posibilul pentru ca omleta ta să fie făcută exclusiv din albușuri de ouă. Avem vești pentru tine: nu îi faci nicio favoare organismului tău. În anii 80 a fost o adevărată campanie împotriva gălbenușurilor de ouă. Se descoperise atunci că gălbenușul de ou conține grăsimi saturate care ar afecta inima. Între timp această teorie s-a dovedit a fi eronată. Grăsimile saturate sunt pur și simplu metabolizate în dioxid de carbon și apă, în plus, sunt o sursă sănătoasă de energie. Gălbenușul de ou conține vitamine, printre acestea, vitamina A, D, E, K, B6, B12, zinc, fosfor, calciu și acid folic. De asemenea, asocierea consumului de gălbenușuri cu un nivel ridicat al colesterolului este exagerată. Nutriționiștii susțin că ouăle sunt o parte importantă a unei diete sănătoase și nu pot fi o cauză a bolilor de inimă atâta timp cât nu sunt consumate în exces.
Dacă îți plac băuturile și alimentele dulci, atunci avem o veste mai puțin bună pentru tine. Chiar și îndulcitorii artificiali reprezintă un pericol pentru sănătate. Spre exemplu îndulcitorul din agave, în mod special, conține 90% fructoză. Iar fructoza este metabolizată integral de către ficat și se transformă în grăsimi cu 20-30% mai repede decât glucoza.
De-a lungul timpului, soia a fost pe rând vedetă și dușman. În ultima vreme este din nou promovată ca fiind un aliment sănătos. Potrivit lui Leveque, un celebru doctor nutriționist, 30 de grame de soia pe zi pot provoca în timp hipertiroidie și simptome ca oboseală, letargie, scădere în greutate, constipație. În plus, s-a demonstrat că soia stimulează creșterea numărului de celule canceroase. Iar unul din principalele sale beneficii, vitamina B12, este foarte greu de absorbit în organism și se pare că mai degrabă crește nevoia organismului pentru această vitamină.
Poate crezi că orezul brun este mai sănătos decât cel alb. Ei bine, nu! În urma testelor efectuate pe 60 de tipuri de orez, s-a constatat că toate conțin cantități semnificative de arsenic. Iar acest arsenic se regăsește în straturile superioare ale bobului de orez, exact acele straturi care sunt îndepărtate în procesul de rafinare pentru obținerea orezului alb. Orezul brun conține cu 80% mai mult arsenic decât orezul alb.
Un bol cu fructe de acai conține aproximativ 60 de grame de zahăr. Asta dacă nu cumva îi mai adaugi și un topping. Asta va crește conținutul de zahăr din sânge și va încuraja acumularea de grăsimi. Fructele de acai sunt renumite pentru conținutul ridicat de fibre și antioxidanți. Așa că nu renunța la ele, trebuie doar să nu exagerezi.
Foto: Arhiva ELLE