5 efecte dezastruoase pe care dependenta de telefon le are asupra corpului

Telefonul este ca o prelungire a bratului tau? Nu reusesti sa stai mai mult de 30 de minute fara sa verifici daca ai primit vreun mesaj sau ai vreo notificare pe vreunul dintre conturile de social media? Stiai ca dependenta de smartphone poate avea efecte dezastruoase asupra corpului tau?

5 efecte dezastruoase pe care dependenta de telefon le are asupra corpului

Gandeste-te ca, in prezent, o persoana din cinci are un smartphone, iar obsesia noastra  genereaza o serie de efecte secundare asupra corpului. De aceea, ne-am gandit sa te punem in tema cu posibilele, daca nu deja existentele, efecte.

1. Dureri ale degetelor, incheieturilor si ale bratului


„Text Claw' si „Elbow Cell Phone' sunt doua simptome pe care medicii americani le-au identificat in urma unui studiu efectuat asupra unui grup mare de persoane, cu varste cuprinse intre 21 si 45 de ani. Cercetatorii au descoperit ca folosirea in exces a telefoanelor mobile duce la aparitia crampelor musculare din cauza scrolling-ului, scrierii mesajelor, dar si a jocurilor pe care le descarcam pe aparatele noastre.

Un alt efect secundar des intalnit a fost aparitia tendinitei (inflamarea tendoanelor cauzata de suprasolicitare). Iar din cauza faptului ca stai cu cotul indoit pot aparea furnicaturi si amorteala in zona acestuia. Evident, deloc placute pentru tine…

De aceea suntem nevoiti, pentru a trata in faza incipienta si pentru a preveni aparitia unor traume permanente, sa facem stretching si, bineinteles, sa ne oprim din scris mesaje si privit poze pe Instagram, atunci cand simtim ca incheietura mainii ori degetele ne dor. Daca durerea in anumite zone persista timp de cateva saptamani, ar trebui sa mergi la un consult medical.

2. Postura gresita si dureri de spate

Sa stai cu gatul aplecat catre telefon (nu-mi spune ca atunci cand trimiti mesaje, verifici news feed-ul Facebook-ului sau te uiti la ultimele postari de pe Instagram tu stai cu spatele drept?!) timp de cateva ore pe zi iti afecteaza muschii spatelui, acumulandu- se multa tensiune in zona gatului. Conform unui studiu din Marea Britanie, cei 2.000 de tineri care au participat s-au plans ca in ultimul an au suferit de dureri de spate, in mare parte cauzate de pozitia incorecta pe care o aveau atunci cand foloseau telefonul mobil, tableta si computerul.

Sa ai grija de pozitia corpului in timp ce ai treba cu smartphone-ul o sa te ajute sa scapi de tensiune. Pe cat poate parea de ciudat, este recomandat sa tii telefonul cumva in fata ta, astfel incat sa nu mai fie nevoie sa te apleci si sa te uiti in jos.

3.Deteriorarea vederii

Probabil nu-ti dai seama, dar sa stai ore in sir citind tweet-uri, uitandu-te la imagini sau scriind status-uri nu este tocmai benefic pentru vederea ta. Este exact acelasi lucru ca in cazul computerului. Cu timpul ti se va deteriora vederea si vor aparea ameteala, uscaciunea ochilor si vederea incetosata. Ca sa nu iti mai mentionez ca vederea incetosata si durerile de spate duc la migrene.

Daca simti ca iti este afectata vederea, mareste font-ul textului. Din cand in cand uita-te in departare si nu uita sa clipesti des. Iar daca disconfortul continua, consulta un medic oftalmolog.

4. Nomofobie

Nu stiu daca tie ti s-a intamplat, dar mie da. Am cel putin doua prietene dependente de telefonul mobil. Nu merg nicaieri fara acesta, iar daca se intampla sa nu aiba semnal s-a sfarsit lumea. Ei bine, asta se numeste nomofobie. Termenul vine de la no-mobile-phone phobia' si se refera la momentul acela in care te panichezi pentru ca telefonul tau nu mai functioneaza sau chiar l-ai pierdut. Comportamentul acela obsesiv de a-ti verifica non-stop semnalul, bateria sau chiar sa verifici daca telefonul mai exista fizic sunt simptome ale folosirii excesive a device-ului.

Un studiu la care au participat 1.000 de oameni din Marea Britanie a aratat ca 66% din populatie se teme sa nu-si piarda telefonul mobil. Unele dintre efectele nomofobiei sunt starea de anxietate sau simptomele negative fizice aparute atunci cand iti pierzi telefonul sau cand nu poti sa-l folosesti (tremurat, dureri de cap etc.). Mai mult decat atat, studiul a descoperit si faptul ca femeile sufera mai mult decat barbatii. Interesant, nu crezi?

5. Ai impresia ca iti vibreaza constant telefonul

Si, de fiecare data cand simti ca iti vibreaza telefonul, este doar o …impresie. Un profesor de la Universitatea Purdue din Indiana a descoperit ca 89% dintre cei care inca nu au absolvit facultatea au avut acest sindrom al vibratiei fantoma'. Studiul a mai descoperit ca studentii dependenti de mesaje si social media sunt mult mai anxiosi in momentul in care isi dau seama ca, de fapt, telefonul nu a vibrat, decat cei care nu au aceasta obsesie.

Care ar fi remediul impotriva acestei dependente? Dezactiveaza optiunea de vibratie si fixeaza un interval orar pe care sa-l respecti pentru a-ti verifica telefonul.

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet