Dacă și tu ești confuză în privința carbohidraților pe care trebuie să îi consumi, aceia care sunt chiar necesari pentru o alimentație sănătoasă, nutriționiștii te asigură că cel puțin aceștia cinci contribuie la o funcționare mai bună a metabolismului.
Deși majoritatea persoanelor încearcă să evite pe cât posibil consumul de carbohidrați, trebui să știi că nutriționiștii recomandă aceste tipuri care sunt esențiale pentru doza ta zilnică de energie:
Nu toată lumea este nevoită să mănânce fără gluten. Produsele din grâu integral conțin fibre și nu au fost atât de mult procesate, așa că, o cantitate potrivită te va face să te simți sătulă. De asemenea, energia provenită din carbohidrați se va consuma mult mai încet, deci vei fi energică mai mult timp. Produsele din grâu integral conțin și vitamina B, importante pentru menținerea metabolismului și a nivelurilor de energie.
Nutriționiștii recomandă consumul de fasole neagră, năut și linte datorită acidului folic din componență, potasiu, magneziu și fibre. Acestea reduc nivelul zahărului din sânge, îmbunătățesc colesterolul și ajută la menținerea sănătății intestinului.
Când consumi carbohidrați, înseamnă că vrei să-ți asiguri cantitatea necesară de nutrienți. Așa că fructele se încadrează perfect aici, pentru că îți oferă vitamine, minerale și antioxidanți care luptă împotriva bolilor. Ai grijă, însă, la tipul de fructe pe care îl consumi, evită fructele non-organice precum piersicile, căpșunile, strugurii, merele, afinele și cireșele, pentru că pot fi supraîncărcate de pesticide.
Dovleacul este bogat în fibre și nutrienți precum beta-caroten, care ajută la vedere, și vitamina A pentru sănătatea plămânilor. Conține de asemenea vitamina C, care crește imunitatea și ajută pielea să întârzie apariția ridurilor.
Orezul brun, quinoa, ovăzul și orezul sălbatic se încadrează în categoria carbohidraților sănătoși, pentru că cerealele se digeră încet, reducând frecvența creșterii zahărului din sânge care duce la inflamare.
Când pâinea albă este procesată, majoritatea proprietăților din fibre, vitamine și minerale sunt îndepărtate. Dacă pâinea albă nu are fibre, este digerată repede, crescând nivelul glucozei din sânge și a insulinei. Dacă mănânci pâine albă în mod regulat, aceste reacții repetate ale insulinei pot duce la obezitate, diabet, cancer sau boli ale inimii.
Odată ajuns în corp, orezul alb se transformă foarte repede în zahăr și ridică aceeași îngrijorare precum pâinea albă. Glucoza din sânge și nivelul insulinei cresc foarte repede.
Deși nu par foarte nesănătoase, chips-urile au același impact asupra organismului ca pâinea albă și orezul alb, deoarece cresc nivelul glucozei în sânge. Iar pentru că au un gust atât de bun, sărat și crocant, plăcerea atinge stimulii din creier și ajungem să consumăm o cantitate enormă, fără să ne dăm seama.
Majoritatea cerealelor nu conțin fibre și sunt pline de zahăr. În loc de cereale, consumă la micul dejun produse ce conțin proteine, precum ouă.
Multe persoane se lasă convinse că produsele fără grăsimi sunt sănătoase, însă nutriționiștii recomandă să fie evitate cu orice preț. „Fără grăsimi” nu înseamnă sănătos, de obicei înseamnă că vei mânca mai mult pentru că vei avea nevoie pentru a te sătura. Grăsimile te ajută să te simți sătulă. Eliminându-le din alimente, fie adaugi mai mult zahăr, fie mănânci mai mult pentru că ești convinsă că îți face bine.
Foto: Shutterstock