Sigur, sunt delicioase pe feliile de pizza sau in omleta, dar stii cate alte beneficii iti aduce consumul de ciuperci?
Iata care sunt beneficiile extraordinare pe care le ofera consumul de ciuperci.
Vitaminele din grupa B sunt esentiale organismului, stand la baza mai multor procese interne. De exemplu, ciupercile pot contribui la scaderea riscului de accident vascular cerebral, asigura o digestie eficienta si un boost de energie. Desigur, continutul de vitamine variaza in functie de tipul de ciuperca: Portobello si shiitake sunt printre cele mai bogate in astfel de nutrienti.
Ciupercile sunt una dintre sursele naturale de vitamina D, o vitamina esentiala pentru sanatatea oaselor, a muschilor si pentru un sistem nervos si imunitar sanatoase. Desi este greu sa acumulezi doza zilnica recomandata doar din consumul de ciuperci, ele sunt, totusi, un aliment grozav pentru a mari aportul de vitamina D din organism, mai ales daca ai o dieta saraca in ceea ce priveste ouale sau pestele (alimente bogate in acest nutrient).
Vezi cum sa faci ciulama de ciuperci de post, dar şi alte reţete de ciulama!
Deoarece contin un numar mare de antioxidanti, ciupercile sunt alimentul perfect, protejandu-te de celulele nocive care pot duce la boli de inima, Alzheimer sau chiar cancer. Antioxidantii sunt de asemenea recunoscuti pentru rolul lor anti-aging – suna din ce in ce mai bine, nu? Mai mult, ciupercile sunt bogate si in seleniu, element care sustine activitatea glandei tiroide si a sistemului reproductiv.
Daca iubesti ciupercile, avem o colectie de retete de ciuperci de post!
Umami este cel de-al cincelea gust (pe langa dulce, acru, sarat, amar), de obicei obtinut prin folosirea monoglutamatului de sodiu, sursa de care ar trebui sa ne ferim, intrucat acesta se obtine in urma unor procese industriale complexe si este artificial. Ciupercile, in schimb, sunt o sursa naturala a acestui gust complet diferit si reprezinta o alegere excelenta pentru paste si salate, sau pentru micul dejun, atunci cand vrei sa iti reimprospatezi dieta.
Sarace in calorii, insa avand o textura bogata si un gust puternic, ciupercile sunt varianta ideala pentru un ingredient de umplutura', sau ca gustare, atunci cand simti ca iti este foame. O portie de ciuperci de 200 gr contine doar 20 de calorii, in timp ce iti ofera 2 gr de proteine: de ce nu incerci sa le maruntesti in blender si sa le adaugi la chiftele sau burgeri, pentru o cantitate mai mare de mancare, dar in acelasi timp redusa in grasimi si calorii?
Dacă îţi plac ciupercile, îţi recomandăm câteva reţete cu ciuperci pleurotus.
Dacă dorești să eviți carnea, iată o rețetă perfectă de chiftele de post!
Îți plac ciupercile? Citește despre ghebe și cum să faci zacuscă din ele
Text: Bianca Mihaela Barsan
Foto: Shutterstock
Vezi şi gălbiori – rețete și beneficii, cum să prepari „aurul pădurii'!