Cafeaua nu este întotdeauna asociată cu efectele negative pe care le are asupra organismului, deși, consumată în cantități exagerate, poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Consumul de cafea are mai multe beneficii pentru menținerea sănătății.
Însă, cât de multă cafea poți bea pe zi? În urma unor mai multe cercetări, s-a arătat că persoanele care beau mai mult de 6 căni de cafea pe zi, pot avea un risc crescut al apariției bolilor cardiovasculare cu 22%, comparativ cu cele care consumă în jur de 1-2 căni. Cel mai bine este să îți asculți corpul și nevoile acestuia, să te informezi și, cel mai important, să vorbești cu medicul tău în cazul în care doza zilnică de cafea pe care o bei îți face rău.
Așa că, iată care sunt principalele beneficii ale consumului de cafea:
1. Crește aportul de nutrienți
Swapan Banerjee, medic de familie în Seabrook, Texas, spune că există o mulțime de argumente atât pro, cât și contra în ceea ce privește consumul de cafea. Însă, dacă ar fi să ne oprim la cele pro, cafeaua conține mai mulți antioxidanți benefici. „Cafeaua este bogată în riboflavină, cunoscută și sub numele de vitamina B. Nu se găsește în multe alimente, însă în cafea există. Riboflavina ajută la descompunerea substanțelor nutritive din organism, iar o deficiență poate duce la dureri sau descuamarea pielii', adaugă dieteticiana Natalie Rizzo.
2. Îmbunătățește rezistența fizică
În ceea ce privește persoanele care fac antrenamente des, cafeaua ajută la îmbunătățirea rezistenței și la combaterea oboselii, potrivit antrenorului personal Joshua Duvauchelle. „În timp ce unii pasionați de sport apelează la suplimente din comerț înainte de a face exerciții, cafeaua oferă aceleași beneficii. Asigurați-vă că beți o ceașcă de cafea cu cel puțin două ore înainte de exercițiile fizice pentru a evita problemele digestive', spune Joshua Duvauchelle.
3. Te poate ajuta să slăbești
Potrivit unui studiu din 2019 realizat de American Heart Association, cafeaua te poate ajuta să slăbești. Nu ar fi pentru prima dată când se descoperă asta pentru că, în urmă cu mai bine de două decenii, cercetătorii de la Annals of Nutrition and Metabolism anunțau că cofeina contribuie la arderea grăsimilor prin stimularea metabolimului, iar pierderea în greutate poate reduce riscul mai multor afecțiuni, precum depresie, cancer și boli de inimă.
4. Te poate proteja împotriva Alzheimer-ului
Dieteticiana Natalie Rizzo spune că unul dintre dintre cele mai mari beneficii ale consumului de cafea este acela că reduce riscul de a face Alzheimer. „Antioxidanții din cafea pot preveni unele leziuni ale celulelor creierului asociate bolii', explică ea.
5. Poate scădea riscul de a face diabet
După cum ai observat deja, cafeaua are mai multe beneficii. Un studiu publicat în 2008 în American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat faptul că un consum regulat de cafea este asociat cu un risc mai mic de a face diabet de tip II.
Citește și:
5 mituri legate de nutriție pe care nu ar mai trebui să le crezi
Foto: Imaxtree
Vezi şi cu ce poți înlocui cafeaua!