Daca ai descoperit ca suferi de intoleranta la produsele lactate sau ai decis sa renunti la acestea pentru ca te atrage ideea unui nou regim alimentar, afla ca nu trebuie sa renunti de tot la un anumit produs – laptele.
Exista numeroase dispute si controverse legate de modul in care consumul de lapte influenteaza starea sanatatii organismului nostru. Unele voci afirma ca acesta nu ar trebui consumat de catre adulti, ci doar de catre bebelusi. Din fericire, exista numeroase alternative pentru aceasta bautura, considerate a fi mult mai sanatoase. Si nu, acestea nu sunt inventii ale timpurilor moderne, lapte de migdale sau de caju au existat inca din timpurile medievale, cand laptele produs de animale nu putea fi folosit decat pentru un timp limitat, alternandu-se din cauza lipsei conditiilor de pastrare.
Astfel, iti prezentam o lista cu cele mai populare si delicioase substitute pentru lapte:
Laptele de migdale este obtinut din migdalele macinate, care sunt amestecate cu apa, lasate la macerat, filtrate si apoi imbogatindu-l cu diversi nutrienti. Acesta are o aroma de nuci prajite si este perfect pentru prepararea smoothie-urilor, a deserturilor si poate fi adaugat in cafea. De asemenea, acesta poate fi folosit si la prajiturile sau checurile ce necesita coacere. Consistenta mai lichida decat cea a laptelui obisnuit si aroma puternica nu il recomanda drept laptele potrivit pentru alte tipuri de preparate, de aceea nu este utilizat in mod normal la gatit.
Laptele de migdale poate fi gasit in comert, insa poate fi obtinut cu usurinta si acasa, un pahar cu aceasta bautura numarand doar 60 de calorii.
Un alt tip de lapte care este perfect pentru deserturi si mic-dejunurile cu cereale este laptele de orez. Acesta are un gust dulce si este foarte lichid, avand o consistenta oarecum translucida. De asemenea, laptele de orez are un indice glicemic ridicat, astfel accentuandu-ti pofta de mancare. Daca esti o persoana alergica, atunci acest tip de lapte este perfect pentru tine, deoarece este nu provoaca reactii adverse.
Un pahar cu lapte de orez contine de doua ori mai multe calorii decat laptele de migdale, si anume 120, insa mai putine proteine.
Subiectul principal al unor dezbateri referitoare la beneficiile si efectele negative ale acestuia, laptele de soia este cel mai popular substituient pentru produsele lactate.
Acesta poate fi folosit atunci cand gatesti orice tip de preparat, la fel cum folosesti laptele de vaca. Laptele de soia are cel mai insemnat continut de potasiu, element ce joaca un rol important in reglarea presiunii arteriale. Insa, doza ridicata de fitoestrogen poate fi periculoasa pentru organismul tau.
Deoarece soia este unul dintre produsele cel mai des supuse modificarilor genetice, laptele de soia nu este vazut cu ochi buni de unele persoane.
Laptele de cocos este bogat in acid lauric, reprezentand aproximativ 40%, acesta este un acid gras saturat, care are grija de sanatatea inimii tale si omoara infectiile si bacteriile din corp. Laptele de cocos are un usor gust dulceag si este perfect pentru prajituri, briose sau chiar inghetata de casa.
Laptele obtinut din caju este unul dintre cele mai consistente si poate fi folosit cu succes la prepararea smoothie-urilor sau a supelor–crema. De asemenea, acest lapte este ingredientul perfect pentru prepararea budincilor.
Metoda sa de preparare este extrem de usoara, nucile de caju se lasa la macerat in apa pentru o noapte si apoi se obtine o pasta din acestea, cu ajutorul blenderului. Atat! Daca iti doresti o consistenta mai putin solida, adauga apa.
Foto: Two retro bottles of milk with striped straws standing on old table
Vezi şi care este diferența dintre lapte UHT și lapte pasteurizat, precum şi diferenţa dintre iaurt, chefir şi sana!