Unele alimente au combinatia perfecta de nutrienti, volum, savoare si textura care sa-ti mentina apetitul sub control.
Daca simti nevoia sa rontai ceva, alege popcornul! Este bogat in fibre, care iti ofera o senzatie de satietate si incetinesc digestia. Iar asta nu e tot. In Nutrition Journal a fost publicat un studiu care a comparat popcornul cu chips-urile si astfel oamenii de stiinta au aflat ca popcorul in valoare de 15 calorii este la fel de satisfacator precum chips-uri in valoare de 150 de calorii, datorita volumului, texturii si a faptului ca dureaza mai mult sa il mesteci.
Inlocuieste la micul dejun painea prajita cu biscuitii de secara! Intr-un studiu publicat in Nutrition Journal cercetatorii au provocat un grup de voluntari sa consume paine, in timp ce un alt grup a consumat biscuiti de secara. Se pare ca grupul din urma s-a simtit mai putin flamand cu 21% fata de cei care au mancat paine, la patru ore de la dejun. Cercetatorii cred ca acest efect se datoreaza unui tip special de fibra care se isi mareste volumul cand ajunge in intestine, si astfel incetineste digestia carbohidratilor.
Daca ai eliminat deja cartofii din alimentatie, ar fi cazul sa ii primesti inapoi! Cartofii fierti si apoi raciti contin amidon, un carbohidrat care trece prin intestine fara a fi digerat. Iar in intestinul gros, bacteriile care traiesc acolo il consuma, generand productia unor peptide ce-i trimit creierului mesajul ca a mancat suficient.
Pare prea frumos sa fie adevarat, insa cand cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga au hranit doua grupuri la micul dejun, unul cu ciocolata neagra si unul cu ciocolata cu lapte, cei care au mancat ciocolata amaruie s-au simtit mai putin infomatati dupa experiment si au raportat ca au mancat mai putin chiar si la urmatoarea masa. Daca incerci sa slabesti, nu spune nimeni ca ar trebui sa-ti incepi ziua cu ciocolata, insa, daca ai pofta de ceva bun, ciocolata amaruie ar putea fi alimentul ideal.
Acest sos are la baza ardeii iuti, ce contin capsaicina, un alcaloid care poate suprima apetitul. Mai mult, 20 de studii mentionate in jurnalul medical Appetite au aratat ca acest compus aduce numeroase beneficii persoanelor care vor sa slabeasca, de exemplu cresc temperatura corpului favorizand arderile si te ajuta sa iti simti stomacul plin o perioada indelungata.
Foto: 123rf.com