De câte ori nu ți-ai propus ca, odată cu începerea noului an, să ajungi mai des la sală, să mănânci mai sănătos sau să fii mai organizată? De multe ori însă, planul eșua după doar câteva săptămâni. Pentru a nu mai cădea pradă ispitei, ți-am pregătit o listă cu alimente sănătoase care nu trebuie să lipsească din bucătăria ta!
1. Fructe și legume
Cu siguranță nu e nicio noutate faptul că trebuie să consumi cât mai multe fructe și legume. Însă, beneficiile lor sunt atât de importante asupra organismului, încât pur și simplu nu le putem ignora. Sunt pline de vitamine, minerale și nutrienți care vor avea grijă de sănătatea ta și te vor ține departe de bolile de inimă, diabet sau obezitate.
A mânca sănătos nu înseamnă doar să consumi câteva frunze de salată. Descoperă multitudinea de fructe și legume, combină-le în diverse feluri de mâncare și ai grijă să le variezi mereu pentru a evita monotonia. Îți poți începe dimineața cu un smoothie pentru un boost de energie sau alege să adaugi la tradiționala omletă și legume precum ciuperci, roșii, ardei sau avocado.
2. Iaurt grecesc
Iaurtul grecesc este o sursă nemaipomenită de proteine și de nutrienţi esențiali precum calciu și potasiu. Unul dintre principalele beneficii ale acestuia este faptul că îmbunătățește digestia și combate constipația.
Iaurtul grecesc conține de două ori mai multe proteine decât un iaurt normal, ceea ce înseamnă că te vei simți sătulă pentru o perioadă mai îndelungată de timp. De asemenea, fiind bogat în potasiu, ajută la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase și previne șansele de a dezvolta hipertensiune. Adăugându-i câteva fructe proaspete sau semințe se poate transforma în gustarea ideală, sau alege să îl mănânci la micul dejun cu fulgi de ovăz.
3. Nuci
Studiile arată că persoanele care consumă zilnic nuci, fie că e vorba de migdale, caju sau fistic sunt mai slabe și au șanse mai mici să dezvolte boli cardiovasculare decât cele care le evită. Nucile sunt o sursă excelentă de fibre, scăzând nivelul colesterolul rău din sânge și prevenind apariția diabetului zaharat de tip 2.
Printre alte beneficii pe care le au asupra sănătății se numără și capacitatea de a preveni un atac vascular cerebral, de a proteja oasele și dinţii, de a ameliora bolile de stomac, de a crește imunitatea și de a ajuta la detoxifiere. Sunt însă și bogate caloric, așa că oricât de sănătoase ar fi, nu trebuie să consumi mai mult de un pumn de nuci zilnic.
4. Ulei de măsline extravirgin
Este folosit încă din Antichitate datorită proprietăților sale nutriționale benefice pentru sănătatea organismului. De asemenea, este cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate și este alimentul de bază din dieta mediteraneană.
Datorită acizilor grași și a antioxidanților din componenţa sa, unul dintre beneficiile utilizării uleiului de măsline extravirgin este acela că previne apariția bolilor de inimă. Totodată joacă un rol important în stimularea secreţiei bilei și a hormonilor pancreatici și previne apariția ulcerului gastroduodenal și gastrita.
5. Cereale integrale
Conform cercetărilor, consumul zilnic a cel puțin 48 de grame de cereale integrale ameliorează sănătatea în mod vizibil, reducând riscul bolilor cardiovasculare sau al cancerului, dar și al mortalității premature. Cercetătorii de la Universitatea Harvard din Boston au constatat că persoanele care consumă 70 de grame de cereale integrale pe zi au un risc de mortalitate cu 22% mai mic față de cele care nu consumă în mod normal aceste alimente.
Sunt extrem de bogate în fibre, ameliorând astfel digestia, în nutrienţi precum niacină, riboflavină sau acid folic care mențin sănătatea sistemului nervos, au o cantitate considerabilă de fier, magneziu și seleniu și ajută la oxigenarea sângelui. De asemenea, prelungesc senzația de sațietate, așa că sunt ideale atunci când vrei nu doar să mănânci sănătos, ci şi să scapi de câteva kilograme în plus.
Citeşte şi:
10 alimente pe care trebuie să le consumi când ești deshidratată
Foto: Instagram.com/elsas_wholesomelife