Expunerea la soare, alături de consumul de produse avansate finale glicozilate sunt două dintre cauzele principale ale îmbătrânirii premature.
Aceste produse avansate finale glicozilate se formează atunci când lipidele sau proteinele sunt combinate cu glucidele în sânge. Astfel, dacă ne dorim să întârziem îmbătrânirea. să avem un organism sănătos și să avem o piele mai frumoasă, o schimbare în alimentație poate fi de mare ajutor. În lista următoare vei găsi 5 sfaturi de urmat pentru a substitui mâncărurile care îți dăunează.
Alimentele prăjite în ulei la temperaturi înalte eliberează radicali liberi, substanțe care accelerează îmbătrânirea și alterează pielea la nivel celular.
Așadar, alternativa pentru cartofii prăjiți o reprezintă cartofii dulci la cuptor. Aceștia sunt bogați în cupru, substanță care sporește producția de colagen. Cu toate acestea, ai grijă să nu adaugi prea multă sare, care poate cauza deshidratare.
Carnea procesată – printre care se numără salamul sau șunca- conține foarte mult sodiu, sulfiți și grăsimi saurate. Acestea pot conduce la deshidratare, provocând apoi inflamație.
Puiul sau curcanul la grătar, pe de altă parte, reprezintă o sursă de aminoacizi, substanțe care contribuie la producția de colagen.
Încearca si aceasta rețetă de friptura de curcan!
Margarina era privită într-un timp drept o alternativă mai sănătoasă pentru unt. Cu toate acestea, faptul că produsul este bogat în acizi grași trans-nesaturați înseamnă că lasă pielea mai vulnerabilă la radiații UV, afectând elasticitatea și colagenul.
Zahărul în exces poate afecta, de asemenea, nivelul de colagen, sporind îmbătrânirea. Prin urmare, data viitoare când îți este poftă de ceva dulce mănâncă fructe sau iaurt cu puțină miere. Afinele sunt o variantă foarte bună în ambele cazuri pentru că sunt bogate în antioxidanți.
Există o legătură între mărirea indicelui glicemic- cauzată de consumul de carbohidrați procesați- și nivelul de produse avansate finale glicozilate din sânge. Ai putea, deci, să înlocuiești alimentele ce conțin astfel de substanțe cu pâinea integrală fără zahăr adăugat, bogată în antioxidanți.
Text: Oana Docan
Foto: Shutterstock