Tot mai multe persoane se confruntă în ultima vreme cu insomnii și anxietate din cauza nivelului ridicat de stres resimțit. Insomniile te pot afecta mai mult decât ai crede, având efecte negative atât asupra stării tale de spirit, cât și a nivelului de energie.
De o odihnă corespunzătoare și de calitatea somnului depind foarte multe în ceea ce privește organismul nostru. Sistemul imunitar, reglarea poftei de mâncare, sănătatea cardiovasculară, bunăstarea mintală și nu numai, sunt direct legate de cantitatea și calitatea somnului. O alimentație echilibrată, bogată în nutrienții esențiali, este una dintre metodele simple care te va ajuta să ai un ciclu de somn sănătos. Totuși, alimentația trebuie însoțită și de un stil de viață sănătos, așa că trebuie să acorzi atenție obiceiurilor care îți pot face rău.
Așadar, iată care sunt alimentele pe care trebuie să le consumi ca să ai un somn liniștit:
1. Banane
Bananele sunt bogate în potasiu și magneziu și fac parte din categoria gustărilor potrivite înainte de culcare. Magneziul ajută și menține nivelurile sănătoase ale unui neurotransmițător numit GABA, cunoscut pentru faptul că previne anxietatea. Ba mai mult decât atât, ajută la ameliorarea tensiunii musculare, dar și la reglarea stresului resimțit de corpul tău.
2. Pește
Peștele conține triptofan, un aminoacid care ajută la reglarea nivelului de melatonină și serotonină. Fie că vorbim de somon sau cod, sunt alimente excelente pe care trebuie să le incluzi în alimentația ta. Specialialiștii mai recomandă și nucile și semințele ca alternativă la creșterea nivelului de triptofan din organism.
3. Verdețuri
Varza kale este un superaliment tot mai popular care te poate ajuta să ai un somn odihnitor. Pe lângă acseta, și spanacul și brocoli conțin un nivel ridicat de calciu, care ajută la producerea melatoninei în corpul tău. O altă sursă excelentă de calciu mai este laptele.
4. Portocale
Portocalele sunt o sursă foarte bună de vitamina D. Conform mai multor studii, s-a arătat că vitamina D influențează foarte mult calitatea somnului. Un nivel scăzut de vitamina D și chiar o deficiență sunt asociate cu tulburările de somn.
5. Cireșe
Cireșele conțin antioxidanți și ajută în lupta împotriva bolilor cardiovasculare, a colesterolului și a diabetului. Melatonina te ajută în reglarea ritmului circadian, iar câteva cireșe înainte de culcare te vor ajuta să dormi mai bine. Dacă ritmul tău circadian este perturbat, corpul tău ar putea elibera cortizol destul de târziu în noapte.
Citește și:
Cum să slăbești într-o săptămână: un plan eficient pentru fiecare zi
Foto: Arhiva ELLE