Corpul tău are mare nevoie de antioxidanți, și de cele mai multe ori nu reușim să consumăm cât ar trebui fără un plan bine stabilit.
Antioxidanții – acel ingredient minune care se presupune că te menține mereu tânără, atât la exterior cât și pe interior. Da, ai citit bine; deși până acum poate credeai că antioxidanții te ajută doar să întreții o piele radiantă și fără riduri, află că ei sunt responsabili de bunăstarea celulelor tale din tot corpul!
Sunt mulți factori care accelerează distrugerea celulelor – razele soarelui, fumatul, poluarea din atmosferă sunt doar câțiva dintre aceștia. Însă antioxidanții reușesc să lupte cu acest „stres oxidativ”, existând sub forma vitaminelor, mineralelor sau altor substanțe – ai mai auzit până acum, cu siguranță, de beneficiile vitaminelor C și E, sau ale seleniului și beta-carotenului.
Potrivit NCCIH, suplimentele cu antioxidanți nu par să aibă același efect precum o dietă bogată în aceste substanțe, așa că iată 5 alimente pe care ar trebui să le incluzi în alimentația ta chiar acum:
Știu, nu pare un început prea palpitant – însă verdețurile sunt printre cele mai hrănitoare legume la dispoziția noastră; sunt bogate în vitamine, în minerale, au un conținut ridicat de apă și, normal, de antioxidanți. Dacă nu ai chef să mănânci salate chiar în fiecare zi, integrează-le în alte feluri de mâncare: frunze de spanac într-un sandviș pentru micul dejun, salată ca garnitură la cartofi, sau kale blenduit într-un smoothie delicios.
Trecem la ceva puțin mai răcoritor și apetisant – fructele de pădure! Ar trebui totuși să le alegi pe acelea cu cel mai mare conținut de antioxidanți, și anume cele puțin mai acrișoare: afinele și merișoarele. Înainte să te strâmbi, încearcă să îți faci propriul sirop din afine, merișoare și alte fructe mai dulci în care poți strecura și niște miere sau scorțișoară pentru dulceață – folosește-l ca sirop pentru clătite, vafe sau orice alte prăjituri de casă pe care să le savurezi fie la micul dejun, fie ca gustare în restul zilei.
Sunt cunoscute pentru conținutul lor imens de grăsimi sănătoase omega-3 și omega-6, dar sunt impresionant de bogate și în antioxidanți. Cel mai simplu ar fi să ronțăi o mână de nuci, alune, migdale sau orice altceva îți mai place aproape în fiecare zi, însă le poți transforma și într-un mix crocant pentru smoothie și prăjituri sau în unt de alune.
Dacă îți place mâncarea condimentată, e ziua ta norocoasă! E posibil să fi consumat deja mai mulți antioxidanți decât ai fi crezut, așa că nu te opri din a-ți umple mâncarea de savoare. Fiecare tip de mirodenii vine la pachet cu o serie diferită de antioxidanți, deci folosește arome cât mai diverse pentru a trece prin toate – de la rozmarin, oregano și salvie până la busuioc și marar!
Nu doar că îți dă energia necesară pentru întreaga zi, ci îți poate oferi și porția zilnică de sănătate și tinerețe – cafeaua este extrem de bogată în antioxidanți, așa că nu te teme să mai ceri o ceașcă dacă ești fană a acestei băuturi. Ai grijă însă dacă știi că ai probleme cu circulația sângelui sau cu sistemul nervos din cauza cofeinei; în acest caz, poți încerca un ceai bun. Ceaiul alb, verde, negru sau oolong sunt printre sortimentele cel mai bogate în antioxidanți, și poți cere de asemenea și varianta lor decofeinizată, după preferințe.
Text: Cristiana Daraban
Foto: Imaxtree