Pentru sanatatea ta
1. Invata sa te trezesti. Calitatea somnului depinde de momentul in care te trezesti. Pentru asta trebuie sa dormi un numar intreg de cicluri de somn. Durata unui ciclu de somn e cuprinsa intre 1 h si 30 minute si 2 h si 10 minute. La sfarsitul unui ciclu de somn, fie el profund (refacere fizica) sau paradoxal (refacere psihica) trezirea se face natural, fara ceas desteptator sau apa rece. Eventual, cu muzica.
2. Incepe ziua cu o sedinta de stretching… in pat. Intinde-ti lent, dar viguros fiecare muschi, ca o pisica, pana cand simti furnicaturi usoare in tot corpul. In felul acesta accelerezi circulatia sanguina, iti trezesti muschii, iti oxigenezi creierul si lasi energia vitala sa circule liber prin corp.
3. Mananca un grapefruit sau un kiwi chiar inainte de micul dejun, pentru a-ti stimula sistemul digestiv. Gratie continutului bogat in fibre si sarac in calorii, aceste fructe minune pot domoli cel mai salbatic apetit si pot accelera cel mai lenes metabolism.
4. Un mic dejun consistent iti va asigura un start excelent pentru intreaga zi.
5. Mananca sanatos respectand urmatoarea mantra: cu cat sunt mai verzi vegetalele, cu atat mai bine, fibrele sunt minunate, iar apa iti salveaza viata, dar…
6. …daca te simti trista si deprimata, mananca alimente care sa-ti dea o stare de bine. Da, ciocolata si inghetata au acest efect, dar, daca vrei o solutie 100% sanatoasa, incearca uleiurile Omega 3 si suplimente de vitamina B, plus alimente bogate in triptofan (un aminoacid care stimuleaza producerea de serotonina si induce o stare de fericire si implinire). Pe scurt, mananca banane, fulgi de secara, alune, carne de curcan, avocado si oua.
7. Foloseste intotdeauna scarile in loc sa mergi cu liftul si priveste acest lucru ca pe un privilegiu, ca pe o ocazie extraordinara pentru un antrenament suplimentar, nu ca pe o corvoada pe care o accepti de dragul coapselor tonifiate.
8. Din cand in cand, fa-ti cadou un tratament complet, fata si corp. Cele mai eficiente sunt tratamentele care combina tehnicile moderne cu cele de influenta orientala: masaje cu uleiuri esentiale, reflexoterapie in incaperi cu lumanari parfumate, tehnici de drenaj limfatic, shiatsu, acupunctura.
9. Incearca sa petreci, zilnic, cel putin o jumatate de ora in aer liber, sa te bucuri de lumina soarelui. „Razele soarelui declanseaza producerea de serotonina si de alti neurotransmitatori, care induc o stare de bine’, explica Dr. Marie-Annette Brown, autoarea cartii When Your Body Gets The Blues. Chiar si in zilele mohorate exista suficient de multa lumina pentru a-ti… lumina starea de spirit.
10. Inlocuieste o forma de oboseala cu alta: daca esti obosita fizic, oboseste-ti mintea si invers. E cea mai buna metoda de a sparge cercul vicios si a-ti recastiga energia. O ora de inot sau de forta declanseaza in creierul tau o avalansa de endorfine si de serotonina (doi neurotransmitatori ai starii de bine), iar o ora de lectura te scapa de durerile musculare. „Activitatea intelectuala combate nelinistea si nesiguranta si permite organismului epuizat sa-si reincarce bateriile’, spun medicii.
11. Razi cu pofta. Oamenii de stiinta spun ca rasul e un medicament extraordinar, care creste capacitatea pulmonara, imbunatateste tonusul muscular si intareste sistemul imunitar. Si nu costa nimic.
12. Cercetatorii de la Newcastle University au aratat ca a canta, indiferent sub ce forma (dimineata in baie, la o petrecere, in masina), este un exercitiu extraordinar pentru sanatatea trupului si a mintii noastre. Se pot ameliora depresiile, stresul, lipsa respectului de sine, defectele de vorbire, balbaiala, astmul si durerile cronice. Exista voci care sustin ca a canta cu regularitate e un obicei care ne poate prelungi speranta de viata.
13. Cultiva-ti prietenii. Persoanele care socializeaza au o memorie mai buna si o capacitate de concentrare crescuta, arata un studiu facut in Statele Unite pe un esantion de 3.000 de persoane.
14. Alege-ti partenerul cu grija. Un studiu facut pe 100.000 de cupluri casatorite a aratat ca problemele cronice de sanatate afecteaza ambii parteneri.
15. Renunta la vaccinul antigripal si fa sex cu regularitate, de cel putin doua ori pe saptamana. Acest „tratament’ asigura o crestere a IgA (un compus esential in apararea organismului impotriva racelii si gripei) cu 30%. Iar daca maresti doza (de trei ori pe saptamana) vei arata cu 10 ani mai tanara decat colegele tale de generatie. Explicatia o stii si tu: in timpul actului sexual se elibereaza endorfine, bla, bla, bla…
Tinerete fara batranete
1.Pe cat posibil, evita expunerea la soare puternic, deoarece razele ultraviolete deterioreaza fibrele de colagen si grabesc procesul de imbatranire. Foloseste intotdeauna o crema cu protectie solara.
2. Renunta la fumat. Ori de cate ori iti aprinzi o tigara este ca si cand ti-ai mangaia pielea si vasele de sange cu sarma ghimpata. Fumatul este unul dintre factorii de risc major pentru bolile coronariene si vasculare, cancer (fumul de tigara contine 400 de substante cancerigene) si una din cauzele majore ale imbatranirii premature si formarii ridurilor. Vestea proasta: s-a demonstrat stiintific faptul ca, spre deosebire de barbati, femeile nu metabolizeaza anumiti compusi existenti in fumul de tigara. Vestea buna: niciodata pana acum nu a existat o asemenea sustinere pentru cei ce vor sa scape de acest viciu, de la plasturi, pastile si inhalatori cu nicotina (destul de controversati), pana la hipnoza si acupunctura.
3. Asigura-te ca dormi cel putin opt ore pe noapte. Somnul este singura modalitate de refacere a circuitelor cerebrale si are o capacitate remarcabila de intarire a sistemului imunitar. Statistic, femeile dorm in medie sapte ore si jumatate pe zi, cu aproximativ 15 minute mai mult decat barbatii. Deci, renunta la petreceri si da-i corpului tau ocazia sa se refaca. Daca nu reusesti sa adormi, relaxeaza-te 20 de minute intr-o baie calda, parfumata cu un amestec de uleiuri esentiale de lavanda, trandafir, eucalipt si neroli si bea o cana de ceai de musetel, indulcit cu miere de tei.
4. Foloseste o crema hidratanta care se potriveste tipului tau de ten, mai ales cand calatoresti intr-un climat rece. Dar nu uita ca si mainile imbatranesc. Trateaza-le asadar cu aceeasi atentie.
Page: 1 2