Autoizolarea și distanțarea socială ne pot intensifica stările de anxietate, iar din acest motiv ar trebui să găsești metode pentru a reuși să gestionezi acele momente.
Cu toții experimentăm în ultima vreme tot feluri de sentimente, de la frică, negare, nesiguranță, panică, neliniște, angoasă, până la anxietate. Ceea ce este și normal, având în vedere situația incertă și copleșitoare în care ne aflăm.
Este important să nu uiți să te preocupi și de sănătatea ta mintală pentru a reuși să îți găsești liniștea și echilibrul în această situație generată de pandemia de coronavirus. Autoizolarea și distanțarea socială au un puternic impact asupra psihicului nostru din cauza faptului că trebuie să ne adaptăm la o situație nouă, necunoscută și pe care încercăm să o gestionăm cât de bine putem.
Există mai multe motive pentru care ne este frică în această perioadă, iar aici putem include faptul că ne e teamă pentru viața noastră, a persoanelor dragi nouă, a prietenilor sau a celor care se înscriu în categoria persoanelor vulnerabile să se îmbolnăvească. Până în acest moment, nu avem date exacte cu privire la cât va mai dura distanțarea socială sau cum va afecta economia, atât la nivel național, cât și global.
Este în regulă să îți fie frică și să te gândești la consecințele asupra stării tale emoționale, însă nu ar trebui să îi permiți nici fricii, dar nici anxietății să îți controleze viața. Află cum poți gestiona cu mai mare ușurință panica și anxietatea provocate de pandemia de coronavirus:
Este firesc să ne fie teamă într-o situație necunoscută, cum este cea pe care o traversăm cu toții. Dar e important să îți acorzi timpul necesar în care să înțelegi ceea ce se întâmplă.
Concentrează-te asupra lucrurilor care te fac fericită. Nu încerca să îți faci planuri pe termen lung deoarece există posibilitatea ca ele să nu se concretizeze și să fii dezamăgită, ci mai degrabă încearcă să acționezi pe moment, dar fără să să te grăbești. Analizează situația din mai multe puncte de vedere și fă o alegere de care să nu te simți vinovată mai târziu.
În această perioadă, ar trebui să explorezi mult mai mult diverse metode de relaxare, cum ar fi meditația, fie ea și ghidată, yoga sau vizualizarea. Poți începe prin a-ți controla respirația, iar ulterior poți face o meditație. În cazul în care te gândești că nu ai resursele necesare, poți căuta pe YouTube tutoriale sau chiar diferite tehnici de meditație care te vor ajuta.
Zilnic și chiar din oră în oră aflăm vești care mai de care mai alarmante cu privire la pandemia de coronavirus. Și nu este rău că ești informată, ci faptul că tot ceea ce afli îți poate influența modul în care te simți. În primul rând, informează-te din surse sigure și respectă ceea ce spun autoritățile. Amintește-ți în mod constant că este normal să îți fie frică. Însă, nu ar trebui să îi permiți fricii să te oprească de la a face ceea ce îți dorești.
Este greu să îți păstrezi optimismul într-o astfel de situație, dar nu imposibil. Pentru a te simți cât mai liniștită, încearcă să vorbești pe cât de des poți cu familia și partenerul, în cazul în care nu locuiți împreună, ca să te asiguri că ei sunt în regulă și că își păstrează calmul. Încearcă, înainte să adormi, să nu mai urmărești statistici sau știri cu privire la situația actuală a pandemiei de coronavirus, astfel încât să ai un somn liniștit. Dacă simți nevoia de a discuta cu o persoană specializată, nu ezita să apelezi la ședințele de terapie gratuite pe care le poți găsi online.
Foto: Imaxtree