4 moduri în care pandemia ne-a schimbat pozitiv obiceiurile culinare și de consum

Desigur, multe dintre alimente au lipsit de pe raftul magazinelor uneori, însă coronavirusul ar putea schimba modul în care cumpăram și mâncam până acum.


De când a început pandemia, multe dintre obiceiurile de consum nu mai arată la fel – au existat multe lipsuri în magazine, iar industria restaurantelor e aproape la pământ. Au apărut însă și diverse schimbări în rutină care i-au ajutat pe oameni să se adapteze, schimbări care ar putea continua mult de acum înainte, potrivit unui articol pe huffpost.com:


1. Mâncăm din nou în familie!

Studiile au arătat că 30-35% dintre familii nu mâncau nici 3 mese împreună pe săptămână, însă izolarea a schimbat cu totul acest lucru. Copiii mănâncă acum cu familiile lor, un lucru aproape neobișnuit care îi poate ajuta cu încrederea de sine, reușitele la școală și chiar reduce riscul de depresie sau obezitate, conform Family Meals Movement.

Chiar dacă avem mai mult timp pentru gătit, o masă în familie poate fi și comandată, „precum și legumele la conservă sau congelate, sau meniurile gata preparate', spune Thalia E. Prum, nutriționist specializat în meal-planningul familiei. Mai mult, ea punctează și faptul că mesele în familie nu se referă neapărat doar la cină: „Bineînțeles că poate fi și prânzul sau micul dejun. Să-ți faci timp să mănânci în familie e de fapt esențialul, indiferent că stați pe podea, în mașină sau sub un copac. Să sperăm că părinții o vor vedea ca pe o experiență plăcută și vor vrea să continue. Trebuie doar să o transforme într-o prioritate.'


2. Consumăm mai multe produse vegetale

Lipsa cărnii de pe rafturile unor magazine i-a făcut pe oameni să se reorienteze spre preparate din legume. Ceea ce nu e chiar un lucru rău, având în vedere că o dietă bazată pe legume și fructe e o gură de aer proaspăt, la propriu, atât pentru oameni cât și pentru planetă. Creșterea animalelor e responsabilă pentru 18% din gazele cu efect de seră, mai mult decât mașinile, avioanele și alte mijloace de transport la un loc.

Nu trebuie neapărat să devii vegan pentru a susține această schimbare – Dawn Jackson Blatner, asistentă și nutriționist, a creat Dieta Flexitariană, cu sugestii de noi obiceiuri culinare precum:
– Micșorează porția de carne din farfurie;
– Când mănânci carne de pui, servește-o și cu o porție de mazăre; la carnea de vită, adaugă și niște linte;
– Încearcă o rețetă vegetariană săptămânal, de oriunde: Într-un singur an, vei fi gustat aproape 50 de noi rețete vegetariene, pe care le poți găti din nou oricând.


3. Gătim mai mult pentru noi și pentru ceilalți

Când plecam la serviciu, nu prea ne mai rămânea timp de gătit. Însă cum acum mulți lucrăm de acasă, e mult mai ușor. Mulți dintre noi am început să gătim din lipsă de idei (rețeta de banana bread a devenit printre cele mai căutate pe Google, fenomen deja celebru).

Mai mult, ne-am apucat să gătim și pentru cei dragi: fie că am făcut-o pentru părinți, rude care nu au putut să-și mai părăsească locuința din motive de siguranță, fie că am făcut-o pentru a sprijini diverse asociații cu același scop, e clar că trend-ul a prins contur în ultimele luni și probabil va continua. Nu în ultimul rând, psihologii ne asigură că gătitul poate servi și drept terapie, reducând nivelul de stres și stimulând creativitatea sau exprimarea liberă.


4. Cumpărăm mai mult local

Lipsa anumitor alimente din marile lanțuri de magazine a dus și la reorientarea oamenilor către surse locale de alimente, susținând din plin micile afaceri în pandemie. Faptul că am stat mai mult acasă ne-a făcut să devenim și mai atenți la ceea ce mâncăm, astfel că produsele în general naturale, fără conservanți, ale acestor afaceri locale au ajuns o soluție convenabilă.

Chiar dacă uneori mai scumpe, oamenii au început să vadă adevărata valoare a acestora. Toți ne dorim ca viețile noastre să revină la normal, însă acestea ar putea fi 4 moduri în care pandemia să ne fi ajutat, de fapt, să ni le îmbunătățim cum nu am fi reușit probabil niciodată, în alt context decât actualul.


Citește și:
7 moduri în care poți avea grijă de tine zilnic pentru a fi mai sănătoasă

Text: Cristiana Daraban
Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video