4 deficiențe de vitamine și minerale care îți pot afecta somnul

Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și mintală, însă mai mulți factori, atât interni, cât și externi, pot influența calitatea acestuia.

4 deficiențe de vitamine și minerale care îți pot afecta somnul

Problemele cu somnul pot fi corelate cu anume deficiențe de vitamine și minerale. Organismul nostru are nevoie de o varietate de vitamine și minerale pentru a funcționa corect, iar dacă nu primește suficienți nutrienți cheie, atunci tulburările de somn pot apărea oricând. 

E important de reținut faptul că deficiențele de vitamine nu pot fi tratate mereu cu ajutorul suplimentelor alimentare. Din acest motiv, înainte de toate, este foarte important să consulți un doctor pentru a afla dacă organismul tău asimilează în mod corect vitaminele și mineralele.

Iată care sunt cele patru deficiențe de vitamine și minerale corelate cu tulburările de somn:

1. Vitamina D

Deficitul de vitamina D este legat, în general, de lipsa expunerii la soare. Producem vitamina D prin expunerea la soare, iar un nivel scăzut poate duce la tulburări de somn. Un studiu publicat în 2013 în Journal of clinical sleep medicine a constatat că un nivel neregulat al vitaminei D poate afecta somnul. Atunci când cantitatea este prea mare – oamenii se simt obosiți în timpul zilei, iar asta le afectează ciclul natural al somnului. Dacă este prea mic nivelul de vitamina D, atunci oamenii dorm mai puține ore pe noapte. Pentru a combate deficitul de vitamina D, specialiștii ne sfătuiesc să includem în dietă pește gras, să ne expunem la soare, dar să nu uităm de produsele pentru protecție solară și să luăm în considerare și suplimentele alimentare.

2. Vitamina B12

În ultimii ani a fost cercetată legătura dintre tulburările de somn și deficitul de vitamina B12. Mai multe studii publicate în Journal of Food Science în 2017 au găsit posibile corelații între cele două. Motivul are legătură cu depresia pentru că deficitul de vitamina B12 poate provoca insomnie, oboseală și episoade depresive, potrivit Harvard Health.

3. Magneziu

Magneziul contribuie la reglarea ritmului circadian, care are un rol important în ceea ce privește somnul. Mai multe studii au arătat că magneziul te poate ajuta să ai un somn mai odihnitor. De asemenea, magneziul ajută creierul să producă melatonină. Dacă te confrunți cu un deficit de magneziu, include în alimentație frunze verzi, leguminoase, nuci și lapte.

4. Fier

Deficiența de fier poate duce la apariția anemiei feriprive. Fără a avea suficient fier, corpul nu poate produce un aminoacid numit triptofan, care e responsabil la rândul său cu producerea melatoninei și a serotoninei. Serotonina influențează starea de spirit și comportamentul, în timp ce melatonina e un hormon care îți pregătește corpul pentru somn. Un studiu publicat în Neuron în 2019 a relatat că serotonina e responsabilă pentru un somn odihnitor. Asigură-te că mănânci alimentele bogate în fier, precum carnea roșie sau spanacul. 

Citește și:
3 pași simpli pentru un sistem imunitar puternic în această toamnă

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet