Calciul, cel mai abundent mineral care se gaseste in corpul uman, este cunoscut pentru rolul pe care il are la nivelul oaselor. Ce simptome provoaca lipsa de calciu.
Calciul, cel mai abundent mineral care se gaseste in corpul uman, este bine cunoscut pentru rolul important pe care il are la nivelul oaselor. Pe langa faptul ca intareste oasele si dintii, calciul joaca si un rol de mesager in semnalizarea celulara, fiind necesar pentru buna si normala functionare a celulelor, transmiterea semnalelor nervoase, secretia de hormoni, coagularea sangelui, contractiile si relaxarea muschilor. Deficitul de calciu poate include oricare din aceste functii si se manifesta in mai multe moduri.
Din pacate, majoritatea persoanelor nu se concentreaza asupra consumului suplimentelor de calciu si ajung astfel sa se confrunte cu simtomele lipsei acestuia. Au fost descoperiti numerosi factori care slabesc absorbtia de calciu sau ii diminueaza nivelul din sange. Acestia factori includ:
Simptomele insuficientei de calciu pot varia de la aproape inexistente la severe. Deficienta severa de calciu, netratata, poate cauza consecinte grave, printre care rahitism, osteopenie si osteoporoza.
Nivelul scazut de calciu si lipsa lui pot avea urmatoarele simptome:
Cam de cat calciu ar fi nevoie si sub ce forma, pentru a preveni simptomele care indica insuficienta lui? De cat este nevoie pentru a atinge nivelul optim de sanatate? Aceste intrebari sunt subiectul multor controverse printre cercetatori, doctori si nutritionisti. Conducerea departamentului Food and Nutrition al Institutului de Medicina din SUA au ajuns la concluzia ca nu exista suficiente date care sa ateste nivelul de calciu recomandat. Totusi, acestia au stabilit un consum adecvat de calciu care sa fie suficient pentru a mentine sanatatea oaselor in oameni.
Consumul adecvat pentru adultii de pana la 50 de ani este 1000 mg de calciu pe zi, care se obtine din mancare si suplimente. Adultii de peste 50 de ani au nevoie de 1200 mg de calciu pe zi. Cum am mentionat mai sus, majoritatea persoanelor nu reusesc sa indeplineasca aceste cerinte, chiar daca iau suplimente.
Incearca sa iei majoritatea calciului din mancare. Opteaza pentru alimente bogate in calciu precum conserve de somon si sardine cu oase, broccoli, seminte de susan, napi, mustar si verdeturi. Pentru suplimente, alege calciul citrat si consuma-l in cel putin 2 doze intre mese pentru cea mai buna absorbtie
Tine minte ca este important sa eviti consumul excesiv de calciu din suplimente, deoarece poate creste riscul de aparitie a unor boli cardiace sau pietre la rinichi. Asa ca nu le consuma in exces. Ramai la stadiul de 1000-1200 mg de alimente si suplimente combinate.
Text: Denisa Coman
Foto: Imaxtree