Esti anxioasa, ingrijorata, speriata. Esti ingrijorata din cauza banilor, a sanatatii, a job-ului, a familiei sau a dragostei. Inima iti bate tare, respiratia este rapida si parca nu-ti ajunge aerul, mintea isi imagineaza tot felul de lucruri si tot ce iti doresti acum este doar sa te relaxezi! Orice ai avea, o criza de anxietate sau doar o anumita frica, nu ar trebui sa incepi sa iei medicamente.
Nu trebuie neaparat sa incepi sa iei calmante ai putea sa incerci cateva remedii naturale.
Daca ai un moment de nervozitate, o cana cu ceai de musetel te va ajuta sa te calmezi. Anumite componente ale musetelului par sa aiba acelasi efect precum Valiumul asupra receptorilor creierului.
Se spune ca budistii japonezi pot medita pentru cateva ore, mentinandu-se insa, intr-o stare alerta si de relaxare in acelasi timp. Unul dintre motive poate fi un aminoacid din ceaiul verde, numit L-theanine.
Cercetarile au aratat ca L-theanine ajuta la calmarea inimii si a presiunii sangelui si in cateva studii s-a descoperit ca ajuta la reducerea anxietatii.
Da, este in bere, dar nu vei lua beneficiile calmante ale hameiului dintr-o bautura. Sedativul din hamei este un ulei volatil, deci il poti obtine doar din extracte si tincturi, de asemenea, il poti folosi pentru aromaterapie. Acest extract este foarte amar si de aceea nu il vei gasi niciodata simplu in ceaiuri. Hameiul este considerat sedativ alaturi de alte plante precum valeriana.
Anumite suplimente din ierburi reduc anxietatea fara a-ti provoca somnolenta, pe cand altele sunt sedative. Valeriana face parte din a doua categorie si este de mare ajutor in problemele cu somnul. Valeriana nu are un miros placut, de aceea multi oameni prefera sa o consume sub forma de capsule sau tinctura, si nu sub forma de infuzie de ceai. Daca vrei sa o incerci, fa-o inainte de culcare, nu de dimineata cand te pregatesti sa pleci la munca. Iti aramat cum se prepara ceai de valeriana
Roinita a fost folosita in ultima perioda a Evului Mediu pentru a reduce stresul si anxietatea si pentru a ajuta oamenii care aveau probleme cu somnul. Roinita poate fi gasita sub forma de ceai, capsule si tinctura. Trebuie insa sa ai grija, fiindca desi anumite studii au aratat ca reduce episoadele de nervozitate, altele au subliniat faptul ca poate conduce la anxietate, daca este consumata in exces.
Exercitiile sunt sigure, bune pentru creier si un antidot puternic impotriva depresiei si a anxietatii, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt.
21 de minute. Atat trebuie sa exersezi pentru a reduce considerabil anxietatea. Daca te simti anxioasa si incerci sa executii exercitii fizice timp de 21 de minute, te vei simti mult mai calma la finalul acestuia.
In ciuda numelui, aceasta planta nu te va ajuta in dragoste. Este un sedativ recomandat pentru tratamentul bolilor nervoase. Este, de asemenea, utilizata si pentru inlaturarea insomniilor. Trebuie sa tii cont de faptul ca nu trebuie consumata alaturi de alte plante cu efect sedativ cum ar fi valeriana, hameiul sau altele.
Intoxicabila sa aroma poate fi un calmant la nivel emotional. Numeroase studii au demonstrat ca oamenii care petreceau timp in incaperi inundate de parfumul acestei flori erau mai calmi si aveau mai multa rabdare.
Ok, acum elibereaz-o. S-a demonstrat ca respiratia yoga are un efect imediat si reduce senzatiile de anxietate si stresul. Respiratia care ajuta este numita 4-7-8, inspiri pe nas si numeri pana la patru. Iti tii respiratia si numeri pana la sapte. Eliberezi apoi aerul pana numeri la opt. Repeta acest exercitiu de doua ori pe zi.
Majoritatea oamenilor devin mai iritati si mai nervosi atunci cand le este foame. Cand ai un episod de anxietate, acesta poate fi un semn ca nivelul de zahar din sangele tau a inceput sa scada. Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa ai ceva comestibil la tine, cum ar fi o mana de alune sau o bucata de ciocolata neagra, alaturi de un pahar de apa sau o cana de ceai.
Multi oameni care sufera de anxietate sar peste micul dejun. Se recomanda consumul de oua, care sunt satioase si bogate in proteine si sunt o sursa naturala de colina. Nivelul scazut de colina este asociat cu anxietatea.
Stii ca uleiurile de peste sunt bune pentru inima si protejeaza si impotriva depresiei?! Adauga si anxietatea pe lista. Expertii recomanda sa-ti iei necesarul de Omega 3 din alimente. Una dintre speciile de peste care are un continut ridicat de Omega 3 este somonul. Alte alegeri bune sunt: sardinele, ansoa si midiile.
Cand esti simti ca esti pe punctul de a avea un episod de anxietate, este foarte usor sa-ti vina in minte lucruri catastrofice. In schimb, incearca sa tragi aer adanc in piept si sa blochezi aceste ganduri. De multe ori reactionam si gandim in functie de ceea ce simtim si de aceea trebuie sa eliminam gandurile negative din peisaj.
Nu te-ai intrebat niciodata de ce te simti mai relaxat dupa o baie? Incalzirea corpului reduce tensiunea musculara si ajuta la alungarea anxietatii. Senzatiile de caldura pot provoca o reactie la nivel neuronal, ceea ce va schimba starea de spirit.
Cercetatorii japonezi au consemnat schimbari in organismul persoanelor care se plimba 20 de minute in padure. O 'baie de verdeata' reduce stresul in comparatie cu o plimbare prin oras.
Relaxarea mintii este un exercitiu budist care a devenit in prezent o terapie impotriva anxietatii. Cum sa faci asta? Este foarte simplu, concentreza-te pe prezent si descatuseaza-te de restul lucrurilor!
Calmeaza-te, pune-ti intrebari simple si respira. Asaza-te intr-un loc confortabil, inchide ochii si concentreaza-te pe modul in care respiri, ca si cum ti-ai elibera sentimentele. Acum intreaba-te in gand lucruri simple si combina-le cu concentrarea pe respiratie.
Ai ganduri anxioase si esti constienta de acest lucru? Felicitari! Esti intr-o stare emotionala tensionata si constientizand acest lucru este primul pas spre reducerea anxietatii.
Text: Mihaela Iancovici
Foto: summer bouquet of chamomile from Shutterstock