În mod evident o cupă de înghețată este mai reconfortantă decât să-ți înfrunți sentimentele. Din nefericire însă, mâncatul pe fond nervos poate duce la probleme de sănătate cum ar fi obezitatea. Nu merită să îți pui sănătatea în pericol doar pentru mici momente de fericire. Dacă te afli în această situație este timpul să-ți schimbi obiceiul pas cu pas. Iată câteva lucruri pe care le poți face:
1. Îngăduiește-ți să simți
Situațiile stresante te pot face să nu acorzi destulă atenție sentimentelor. În loc să accepți situția și să exteriorizezi ceea ce simți preferi să-ți alungi propriile trăiri găsind confort în mâncare. Trebuie mai întâi de toate sa-i permiți corpului tău să simtă supărarea sau anxietatea chiar dacă este neplăcut. După un anumit timp vei reuși să le înfrunți fără ajutorul unei brioșe.
2. Acceptă-te așa cum ești
Cu cât negi mai mult ceea ce ești, cu atât vei fi din ce în ce mai agitată. Asta va cauza în timp un nivel înalt de stres și depresie. Iar când ești neliniștită vei găsi o soluție temporară și reconfortantă în mâncare. Cel mai important este să fii sinceră cu tine, chiar dacă ești puțin diferită de restul.
3. Îți este cu adevărat foame?
De cele mai multe ori ronțăim între mese fără să ne dăm seama cât de nociv este acest lucru pentru organismul nostru. Pentru a te asigura că îți este întra-devăr foame fă testul Broccoli. Dacă ești cu adevărat înfometată ai mânca și broccoli, în caz contrar vei câștiga în plus și degeaba câteva calorii în plus.
4. Recunoașteți punctele slabe
Anumite activități îți pot stârni apetitul în mod inconștient. De exemplu, filmele, perioadele de după despărțiri, plictiseala joacă rolul declanșator. Dacă vei conștientiza ce te face să-ți dorești să mănânci totul va fi bine.
5. Planifică-ți mesele
Atât timp cât nu îți vei face o listă scrisă totul va fi doar o mare dorință ce nu va deveni realitate. Sigur, va dura câteva zile până te vei obijnui cu ideea însă totul va deveni mult mai ușor și organizat pe parcurs. Atunci când îți plănuiești mesele, vei știi când, cum și în ce cantități să mănânci.
6. Cumpărături
Când îți plănuiești mesele s-ar putea să-ți dai seama că trebuie să cumperi anumite produse. Profită de acestă oportunitate și aprovizionează-ți bucătăria cu alimente sănătoase cum ar fi legume, fructel, condimente sau ierburi. Atunci când nu vei găsi fast food în frigider șansele să mănânci mai sănătos sunt foarte mari.
7. Gătește
Dacă îți vei pregăti singură masa, vei mânca sigur mult mai sănătos și te vei și distra. Gătitul nu însemnă doar o activitate relaxantă, dar și o preocupare.
8. Bea apă
Uneori când îți este sete îți este automat și foame. Așa că în viitor când simți că ar trebui să mănânci ceva, gândește-te să bei întâi un pahar cu apă. De asemenea, apa ajută la eliminarea toxinelor din organism, echilibrează PH-ul și previne constipația. Dacă bei 3-4 litri de apă pe zi, sănătatea și metabolismul se vor îmbunătăți.
9. Fii pregătită pentru pofte
Este foarte greu să-ți dezveți corpul de ronțăitul dintre mese. Așa că fii pregătită. Este recomandat să ai la îndemână pe post de gustare: morcovi, spanac, humus, ciocolată neagră, quinoa, popcorn fără sare sau castraveți.
10. Mănâncă încet
Mestecă cum trebuie alimentele. Folosește o farfurie și o lingură mică și bucură-te de savoarea preparatelor. Astfel, te vei simți sătul mult mai devreme. Totodată, este recomandat să mănânci cu pauze de cel puțin 2-3 ore.
11. Exerciții fizice
Este foarte important să îți folosești energia în mod constructiv. Nu numai că vei pierde în greutate, dar te vei simți și mult mai bine din punct de vedere mental. În loc să mănânci înghețată du-te la alergat. Astfel, vei creea o conexiune între trup și minte.
12. O zi de pauză
Atâta timp cât ți-ai schimbat stilul de viață, îți poți permite o zi pe săptămână în care să consumi produse mai puțin sănătoase. Însă trebuie cu adevărat să o meriți și să respecți regimul din celelalte zile.
13. Închide-ți televizorul
Nu este deloc recomandat să te uiți la televizor în timpul mesei. Așa vei ști cum și cât mănânci și te vei bucura într-adevăr de gustul preparatelor.
14. Odihnește-te
Cu cât te odihnești mai mult cu atât sentimentele negative se vor diminua. Dacă nu dormi cel puțin 6-7 ore pe noapte, vei fi nervoasă și vei reacționa impulsiv la orice. Poți să vorbești cu un prieten, să citești o carte sau să ieși la o plimabre pentru a te relaxa.
15. Apelează la un ajutor specializat
Dacă nimic din toate aceste lucruri nu te ajută, apelează un profesionist. Mâncatul pe bază de stres poate în timp să creeze adevărate probleme de sănătate. În mod cert ajutorul unui expert te va ajuta să treci peste o perioadă mai grea și te va face să gândești pozitiv.
Dacă vei respecta cei 15 pași în două săptămâni ar trebui să vezi rezultate.
Citește și:
8 obiceiuri alimentare la care ar trebui sa renunti!
Foto: Arhiva ELLE