S-ar putea să fii stresată pentru că…
1. Nu ai râs astăzi
Dacă nu îți amintești când a fost ultima dată când ai râs cu lacrimi, ar trebui să începi să te gândești mai bine la viața ta. În urma cercetărilor s-a dovedit că râsul reduce stresul, stimulează fluxul sanguin, relaxează mușchii, ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos și calmează durerea. Așadar, încearcă să râzi mai des, fie că te uiți la un film amuzant, fie că vorbești cu prietenii.
2. Nu îți folosești abonamentul la sală
Într-un studiu realizat pe șoareci, s-a demonstrat că cei care erau mai activi și-au revenit mai ușor după ce au fost introduși într-o apă rece, ceea ce arată abilitatea creierului de a se adapta stresului atunci când corpul a fost supus efortului fizic. Un program stabil de exerciții – cu alte cuvinte nu doar atunci când ai chef sau nu ai altceva de făcut – te poate ajuta să te relaxezi mai ușor. În plus, vei arăta mai bine.
3. Nu asculți muzica potrivită
Numeroase studii au arătat beneficiile relaxante ale muzicii. Fiecare persoană are, însă, genul preferat de muzică. Profesorul tău de pian poate se relaxează pe Debussy, dar poate pentru tine relaxant este să asculți The Cranberries. Încearcă să identifici ce muzică te ajută să te relaxezi cel mai bine.
4. Ai lăsat chiuveta plină de vase murdare pentru „mâine'
Încearcă să îți analizezi comportamentul atunci când vine vorba de curățenie. Erai cumva „acea' colegă de cameră mereu dezordonată? Nu e nimic șocant pentru tine în a găsi o coajă veche de banană sub un teanc de hârtii sau oferte promoționale vechi pe masă? Ai o colecție de pixuri stricate în geantă? Să îți păstrezi spațiul de lângă tine curat poate nu este neapărat un remediu pentru anxietate, dar există dovezi cum că ar putea ajuta la reducerea stresului.
5. Nu ai parte de suficient sex
Dacă îți faci multe griji despre orice, s-ar putea să nu te fi gândit prea mult la această temă, deși ar trebui! Este cea mai distractivă metodă de a scăpa de stres. Da, sexul nu este doar un exercițiu fizic bun, te poate ajuta și să te relaxezi.
6. Ai probleme de respirație
Respirația rapidă este un răspuns natural la factorii de stres, dar este bine să încerci să controlezi hiperventilația dacă nu este vorba de ceva cu adevărat important. Găsește exerciții de respirație care ți se potrivesc și amintește-ți să le pui în practică atunci când ai o perioadă stresantă.
7. Încerci să te confrunți cu factorii de stres
Deși este un efort curajos, încearcă să eviți lucrurile care te stresează foarte tare. Nu îți place aglomerația atunci când mergi la cumpărături? Încearcă atunci să găsești un moment al zilei, eventual dimineața, în care magazinele sunt mai libere. Dacă sunt persoane care te deranjează și nu îți face plăcere să vorbești cu ele, încearcă să le eviți, va fi mai bine pentru tine.
8. Nu ai spus nimic frumos despre tine
Cercetările au arătat că repetarea unor asigurări precum „totul va fi bine' ajută la reducerea anxietății. Creierul este un instrument puternic, folosește-l.
9. Nu dormi bine
Dacă este 4:32 și știi că va trebui să te dezlipești de pat în câteva ore ca să te duci la job, renunță la Netflix. Nu ai timp pentru încă un episod. Păstrează un program sănătos de somn și în felul asta te vei proteja de boli de inimă, de câteva tipuri de cancer și alte probleme cronice iar în același timp vei fi mai mulțumită de tine și de viața ta.
10. Pentru tine, gestionarea timpului este mai degrabă un obiectiv pentru viitor decât realitatea
În cazul în care numărul lucrurilor pe care le ai de făcut în fiecare zi este copleșitor, încearcă să ai grijă cât timp aloci fiecărei sarcini. Planificarea fiecărei zile și prioritizarea lucrurilor pe care le ai de făcut te pot ajuta să gestionezi mai bine timpul și vei simți că ai mai mult control asupra vieții tale. Dacă pierderea timpului pe internet este slăbiciunea ta, poți folosi o extensie a browserului Chrome pentru a afla cât timp stai pe fiecare site.
11. Spui „da' prea des
Din când în când este ok să spui „nu' pentru a-ți ușura sarcinile atunci când vine vorba de responsabilități personale. Nu, nu o poți duce pe verișoara ta la aeroport, pentru că ai o cină plănuită de câteva săptămâni. Nu, nu poți face un tort de fructe pentru petrecerea companiei, pentru că ți-ar lua prea mult timp.
12. Ești lipită de telefon
Încetează. Încetează să tot verifici. Vei fi bine. Cercetările au arătat că presiunea de a fi întotdeauna disponibilă să răspunzi la e-mailuri, mesaje, apeluri și să știi mereu ce se întâmplă, poate fi prea mare. E posibil să îți dorești să faci un efort și să închizi telefonul și computerul pentru o anumită perioadă de timp în fiecare zi.
13. Tocmai ce ai atins un obiectiv major
… dar dintr-un motiv sau altul încă îți faci griji. Oh! (Putem să sperăm totuși că tot îți atingi obiectivele zi de zi). Cercetările în rândul studenților au arătat că obiectivele comune – lucruri de care pot beneficia și alții împreună cu tine – reduc mai mult anxietatea de după reușită decât cele legate de propria persoană. Cu alte cuvinte, fii o persoană mai bună și s-ar putea să te simți și mai bine.
Bonus: Dacă ai nevoie de mai multă relaxare poți mesteca gumă, te poți juca cu un cățel sau poți savura un ceai.
Citește și:
Ce să mănânci la 20, 30, 40 și 50 de ani pentru a fi în formă maximă
Foto: Arhiva ELLE