13 intrebari pentru sanatatea ta

Ce inseamna o strangere de mana, o mangaiere sau o imbratisare, dar, mai ales, ce pot face pentru sanatatea ta? Descopera cea mai noua si, pare-se, cea mai eficienta terapie: masajul mental.

13 intrebari pentru sanatatea ta

1.Cum imi pot tonifia bratele cel mai rapid?

Exercitiile' facute accidental (ca atunci cand, fortata de deadline, iti cari valiza cu documentatie acasa si inapoi, la birou) iti dezvolta musculatura bratelor. Important e sa nu uiti sa treci, din cand in cand, bagajul dintr-o mana in alta, pentru a nu antrena un singur brat. Guus Van der Meer, inventatorul Power Plate,  recomanda sa lucrezi in mod special zona posterioara a bratului cu exercitii de extensie a tricepsului (3 seturi a cate 8-15 repetari, folosind greutati de 1,5- 2,5 kg), de trei ori pe saptamana. Gunnar Peterson, celebrul antrenor din Beverly Hills, considera ca exercitiile cele mai eficiente pentru a avea un brat frumos lucrat sunt ridicarile bratelor in lateral sau tractiunile. „Privit din lateral, un umar puternic face ca intregul brat sa arate frumos sculptat.'

2. Care e cel mai eficient mod pentru a scapa de colaceii de grasime de pe solduri si de pe stomac?

Ups! Daca abdomenul tau e acoperitde grasime, inseamna ca exista un invelis de grasime si in jurul organelor vitale ale organismului.Iar asta transfera problema din zona estetica in cea de sanatate. Dr. Marie Savard, medic internist, autoarea cartii Apples and Pears: The Body Shape Solution for Weight Loss and Wellness, crede ca oamenii care depun grasime in jurul abdomenului (nu pe fese si coapse) au un nivel ridicat de cortizol (hormonul stresului).

Incearca sa dormi mai mult si sa iti controlezi starea de spirit si vei vedea cum se vor duce rapid primii centimetri din talie. Dr.Savard recomanda, de asemenea, 30-60 de minute de jogging sau o plimbare de 45-60 de minute, in fiecare zi, plus o dieta compusa din multe fibre, fructe, vegetale, cereale si grasimi sanatoase (de genul acizilor grasi Omega 3, care se gasesc in carnea de peste). „Exercitiile aerobice te ajuta sa scapi mai usor de centimetrii din talie, deoarece grasimea abdominala este o sursa constanta de energie', spune ea. „Vestea buna e ca, in felul acesta, vei scapa si de grasimea depusa in jurul ficatului, care atrage dupa sine o multime de complicatii metabolice.' Cu alte cuvinte, iti vei accelera rata metabolismului bazal. Bingo!

3. E adevarat ca daca beau multe sucuri de fructe voi avea un ten mai tanar si mai proaspat?

Chiar daca unele studii sugereaza ca aportul de vitamine are anumite beneficii cosmetice antiageing, nimic nu te poate face sa te simti tanara si frumoasa mai eficient decat un shot de tequila. „Sucurile naturale (sau cele imbogatite cu vitamine) pot fi considerate niste suplimente dietetice foarte eficiente', spune Dr. Howard Murad, dermatologul favorit al starurilor de la Hollywood. „Dar nu am vazut pana acum un studiu stiintific care sa dovedeasca faptul ca ar trata acneea sau ar reface fibrele de colagen si elastina. Alege o varianta cu un continut scazut de zahar, pentru a nu provoca un raspuns inflamatoriu al pielii.'

4. Sunt complet lipsita de mobilitate. De exemplu, cand ma aplec in fata, nu reusesc defel sa ating pamantul cu degetele. Nu e nesanatos sa fiu atat de lipsita de flexibilitate?

Crede-ma, nu e sfarsitul lumii daca nu reusesti sa castigi un concurs de limbo. Fiecare om are o anatomie particulara, deci poti fi perfect sanatoasa, chiar daca nu atingi pamantul cu mainile. (Important e sa ai picioarele bine infipte in el.) Potrivit spuselor Dr. Catherine Jackson, de la catedra de fiziokinetoterapie de la California State University, Fresno, „singurul beneficiu real al flexibilitatii/mobilitatii este riscul redus al accidentelor zilnice. Oamenii cu o musculatura elastica si articulatii mobile au parte de mai putine entorse, cazaturi, luxatii si lacrimi'. (Un studiu publicat in Archives of Physical Medicine and Rehabilitation ii confirma pe de-a-ntregul spusele:  din 200 de atleti participanti la acest studiu, cei flexibili au avut cele mai putine accidente in timpul sezonului competitional.) Atentie insa: chiar daca asta nu are nici o importanta la 20 de ani, la batranete o simpla luxatie se poate transforma intr-o problema grava de sanatate. Deci incearca sa-ti pastrezi supletea articulatiilor si a musculaturii prin exercitii de stretching.

 

5. Exista vreo modalitate (sanatoasa) de a diminua aportul caloric alimentar fara a-mi incetini metabolismul?

„Daca reduci aportul caloric fara a modifica si nivelul activitatii fizice, scapi fara indoiala de tesutul adipos, dar implicit pierzi si o parte din tesutul muscular', explica Dr. Robert Eckel, endocrinolog, specialist in probleme metabolice. Rata metabolismului bazal este strict legata de masa musculara. Asa se explica de ce scaderea in greutate doar prin dieta (fara antrenament) determina prabusirea metabolismului bazal. „Pentru a mentine o rata ridicata a metabolismului in timpul curelor de slabire, incearca sa fii cat mai activa', recomanda el.

6. Am auzit ca pilulele contraceptive determina carente de vitamina B. Ce suplimente nutritive ar trebui sa iau, daca folosesc anticonceptionale de mult timp?

„E adevarat, femeile care folosesc pilule contraceptive au o usoara scadere a nivelului de vitamina B si C (foarte importante in buna functionare a sistemului nervos, sanatatea oaselor si a pielii), fara ca aceasta sa devina semnificativa din punct de vedere clinic', spune Dr. Braunstein. Recomandarea noastra (indiferent daca folosesti pilule contraceptive sau nu): suplimenteaza-ti dieta cu vitamina B6(1,5 mg/zi), vitamina D si calciu (1.000 – 1.300 mg/zi) sau cu un complex de multivitamine.

7. Uneori am dereglari de ciclu menstrual. Am citit ca ar putea sa se datoreze efortului fizic crescut.

„Ciclul menstrual este oglinda sanatatii oricarei femei', spune Dr. Margarita Ochoa Maya, endocrinolog. Potrivit specialistilor, orice femeie care are mai putin de sase sangerari menstruale pe an trebuie sa consulte un medic. „Stresul prelungit sau o schimbare survenita in alimentatie, regim de viata si mediu pot provoca dereglari menstruale. Daca acestea persista, e primul semn ca sanatate ta e pusa in pericol. Pe termen scurt, aceasta se traduce prin stari depresive repetate. Pe termen lung, dezechilibrarea nivelului de estrogen afecteaza in mod direct sistemul hormonal, nervos, digestiv si osos (osteoporoza).

8. E adevarat ca daca te antrenezi dimineata, pe stomacul gol, consumi mai multe calorii?

Spre deosebire de shopping, in fitness nu poti obtine un avantaj de 20% daca te prezinti la sala inainte de micul dejun. Nu e nimic mai mult decat un mit. Caloriile sunt calorii. Ca si banii, indiferent daca ii/le cheltuiesti dimineata sau la pranz, numarul lor ramane acelasi. OK, dimineata e poate ceva mai placut. Cine vrea sa se antreneze cu burta plina?

9. Vreau sa stiu cum pot scapa de vergeturi si cum pot preveni aparitia altora noi.

„Vergeturile (un fel de striuri ce apar pe suprafata pielii, de culoare alb-sidefie sau roz violaceu) reprezinta pierderi in masa conjunctiva a tesutului dermal, in special in zonele care cresc in dimensiuni (fara ca acest lucru sa fie obligatoriu). Cauzele aparitiei lor sunt multiple: densitatea mai mica de tesut conjunctiv in piele (datorata deshidratarii, alimentatiei necorespunzatoare), o hipersecretie a glandelor corticosuprarenale, ce produc hormoni de stres (cortizon si cortizol), cu un efect catabolic (de descompunere) a tesutului conjunctiv (colagen si elastina)', explica specialistii.

Odata formate, e cumplit de greu sa scapi de ele, iar daca sunt mai vechi de sase luni, devine o misiune aproape imposibila. Studiile de laborator au aratat ca tratamentul cu laser sau cu lumina inalt pulsata imbunatateste aspectul vergeturilor, deoarece stimuleaza producerea de colagen in zonele afectate. Din pacate, rezultatele studiilor clinice nu sunt la fel de optimiste: numai 20% dintre femei dovedesc o oarecare imbunatatire a aspectului vergeturilor si asta numai dupa 6 luni de tratament. Ca alternativa, dermatologii recomanda aplicarea topica de Retina pe zona afectata (cu exceptia femeilor insarcinate sau care alapteaza) in fiecare zi. Vestea proasta e ca rezultatele apar abia dupa un an de tratament. In concluzie, e mult mai simplu sa le previi aparitia decat sa le tratezi. Cum? Hidrateaza-ti pielea zilnic (mai cu seama in zona abdomenului, in timpul sarcinii), pentru a o ajuta sa fie elastica si pentru a preveni ruperea fibrelor de colagen si elastina, compune-ti o dieta echilibrata, din care sa nu lipseasca acizii grasi esentiali, elimina pe cat posibil factorii de stres si dormi 8 ore pe noapte.

10. E normal sa fac febra musculara dupa masaj?

In primul rand, hai sa vedem ce este febra musculara. „Pana nu demult se credea ca durerea musculara ce apare in urma efortului fizic sau a masajului profund se datoreaza «depozitelor» de acid lactic (o substanta rezultata in urma metabolismului glucidelor) ce se acumuleaza in muschi', explica specialistii in fitness si nutritie. Ulterior s-a dovedit ca aceasta teorie este eronata, deorece acidul lactic este eliminat din muschi mult prea rapid (50% este eliminat in primele 15 minute dupa antrenament, iar restul de pana la 98% in urmatoarea ora si jumatate) pentru a genera febra musculara in urmatoarele zile.

Acidul lactic provoaca, de fapt, oboseala musculara si nu febra musculara. In realitate, nu se stie exact care este cauza aparitiei febrei musculare, dar cea mai plauzibila explicatie este data de distrugerea celulelor musculare, la care se adauga stresul oxidativ, provocat de radicalii liberi produsi in timpul antrenamentului sau al masajului.' Durerea si inflamarea temporara a tesutului muscular fac parte din procesul de vindecare. Un stretching usor, practicat in primele 10 minute dupa masaj, poate preveni instalarea febrei musculare de mai tarziu. Daca disconfortul devine insuportabil, e cazul sa te adresezi unui medic specialist. Oricum, sfatul nostru e sa renunti la masajul profund al tesutului muscular in favoarea unui efleuraj superficial, absolut suficient pentru a stimula drenajul limfatic si circulatia sanguina. In schimb, antreneaza-te cel putin de trei ori pe saptamana la intensitate medie. In trei saptamani vei arata fabulos, fara nici un strop de durere.

11.  Cum as putea sa previn „caderea' sanilor, care apare, inevitabil, odata cu varsta?

Oricat de banal ar parea, un sutien bun este singurul tratament antiageing pentru bust, cu aplicare topica si care functioneaza cu adevarat. Sspecialistii in chirurgie plastica explica: „Sanii se lasa datorita slabirii ligamentelor si a musculaturii de sustinere, odata cu inaintarea in varsta'. Potrivit ultimelor studii in domeniu, se pare ca putem preveni fenomenul purtand zilnic un sutien de suport, mai ales in timpul sedintelor de antrenament. Dar fii atenta, conteaza enorm de mult tipul sutienului ales. Un studiu facut la University of Portsmouth, Anglia, la care au participat 56 de femei, a dovedit ca sutienele pentru sport (care absorb socurile din timpul alergarii) diminueaza cu 74% efortul de intindere a pielii din jurul sanilor, in timp ce versiunile „civile' (mai sexy si mai usoare) au o eficienta de doar 38%. In completare, specialistii in fitness sugereaza sa iti tonifici musculatura trenului superior, cu exercitii de intindere a musculaturii pieptului (vaslire, extensii, ridicari laterale) executate cu greutati usoare, de trei ori pe saptamana.

12. Am vazut ca exista pe piata o multime de suplimente, pe baza de plante, pentru marirea sanilor. Sunt eficiente?

Nu te grabi sa arunci la gunoi minunatul tau sutien „Wonderbra'. „Nu exista nici o dovada stiintifica in stare sa sustina, fara nici un dubiu, eficienta suplimentelor nutritive in cresterea dimensiunilor bustului', spune doctorul Glenn Braunstein, endocrinolog celebru. „Cu exceptia chirurgiei plastice, estrogenul (din pilulele contraceptive sau datorat sarcinii) este singura substanta care poate influenta cresterea sanilor.'

13. Care e cea mai eficienta si rapida metoda de slabire?

Femeile reusesc cu mare dificultate sa piarda mai mult de un kilogram sau doua pe saptamana. Pentru a produce hormonii feminini, organismul nostru are nevoie de grasimi. Deci, fiziologic, nu suntem programate sa pierdem rapid in greutate. Totusi, daca vrei sa fortezi natura, cel mai indicat este sa reduci aportul caloric zilnic cu 500 de calorii si sa cresti arderile (prin activitate fizica) cu 300 de calorii. Vei reusi sa pierzi aproximativ 2,5 kg in doua saptamani. De vreme ce tesutul muscular este cel care arde caloriile, cea mai sanatoasa modalitate de a slabi este antrenamentul cu greutati. Alta metoda (practicata cu religiozitate de celebritatile din Statele Unite) este postul (dieta de detoxifiere) cu suc si multa odihna. Durata: maximum doua saptamani, de cel mult patru ori pe an. In primele doua zile te vei simti foarte obosita si irascibila. Apoi vei invata sa-ti asculti propriul organism. Suna bine pana aici, dar inainte de a intra in post, citeste si reversul medaliei: efectele secundare ale postului cu suc includ respiratia urat mirositoare, dureri de cap, depresii si insomnie. (Parca tot mai bine e la sala, nu?)

Arhiva revistei ELLE

Foto: High fashion look from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet